Hlavní obsah

Djokovič jako první porazil na jednom turnaji Nadala i Federera

Novak Djokovič se stal prvním tenistou, který na jednom turnaji dokázal porazit oba nejlepší hráče současnosti - Rogera Federera i Rafaela Nadala. Dvacetiletému Srbovi to vyneslo nedělní triumf na turnaji v Montrealu, který označil za největší úspěch v kariéře.

Článek

V Kanadě na podniku série Masters získal skalp hned trojice nejlepších hráčů světového žebříčku, vedle Švýcara a Španěla porazil ještě Američana Andyho Roddicka. "Je to pro mě neuvěřitelné vítězství. Mohu říct, že je to ještě větší úspěch než v Miami, protože jsem dokázal v posledních třech kolech porazit tři nejlepší hráče světa," řekl Djokovič po finálové výhře nad švýcarskou světovou jedničkou.

Sám by rád jednou usedl na tenisový trůn. Po montrealském vítězství je třetí na světě, ale k Federerovi má ještě hodně daleko. "Nemůžu říct, že přemýšlím o pozici světové jedničky v příštím roce nebo za dva roky, je to můj celoživotní cíl. Ještě mám spoustu času," dodal Djokovič.

Federer na prvním turnaji od wimbledonského triumfu nezískal titul, ale nedělní porážka podle něj není až tak podstatná. "Cílem bylo vyhrát Wimbledon. Provedeno. Pak zkusit zůstat světovou jedničkou. Pomohlo by, kdybych dneska vyhrál, ale člověk nemůže mít všechno. Směrem k US Open a Turnaji mistrů je ještě dlouhá cesta. Nemohu být zklamaný kvůli jedinému zápasu," vysvětlil švýcarský tenista.

Uznal, že si Djokovič vítězství zasloužil. Srbský tenista ho držel pod tlakem, kterému Federer nemusí často čelit. "Nemohl jsem hrát uvolněně od základní čáry, protože jsem byl vždycky v těžké situaci, zatímco u jiných hráčů jsem byl schopen odskočit o brejk. Dneska jsem v žádný moment nemohl volně dýchat," řekl poražený obhájce titulu.

S vlastní hrou byl přitom poměrně spokojený. "Nebyl to úplně špatný výkon, ale měl jsem příliš mnoho výkyvů a navíc jsem nevyužíval šance, když jsem se k nim dostal," dodal.

Reklama

Související témata: