Hlavní obsah

Federera v anketě o švýcarského Sportovce roku porazil zápasník!

Doma není nikdo prorokem! Okřídlené přísloví naplnil ve Švýcarsku hvězdný tenista Roger Federer. V anketě o tamního Sportovce roku na osmé prvenství nedosáhl: novináři a televizní diváci dali přednost zápasníkovi Christianu Stuckimu, který je šampionem tradičního úpolového sportu ve Švýcarsku zvaného schwingen.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Roger Federer na osmý triumf v anketě o švýcarského Sportovce roku nedosáhl.

Článek

Celosvětový fenomén Federer, vítěz 20 grandslamů a bývalá dlouholetá jednička, získal 21,6 procenta hlasů, zatímco Stucki třicet. Třetí byl biker Nino Schurter. Sportovcem roku v rodné zemi byl Federer vyhlášen již sedmkrát, naposledy předloni. Před rokem zvítězil Schurter.

Pětatřicetiletý Stucki vyhrál anketu pořádanou od roku 1950 jako první zástupce schwingenu. Zápasníci se v něm perou pod otevřeným nebem bez rozdílu vah a mají speciální kalhoty. Cílem je soupeře během 10 minut povalit na záda, ty pak musí vítěz poraženému na důkaz úcty oprášit.

Foto: Sport.cz

Schwingen - ilustrační foto.

Ženskou kategorii v anketě ovládla atletka Mujinga Kambundjiová, bronzová medailistka v běhu na 200 metrů z říjnového mistrovství světa v Dauhá. Za ní se umístily lyžařka Wendy Holdenerová a tenistka Belinda Bencicová.

Švýcaři letos také poprvé volili nejužitečnějšího sportovce roku v kolektivních sportech a prvním držitelem ocenění se stal Roman Josi, kapitán hokejistů Nashvillu.

Reklama

Související témata: