Hlavní obsah

Těší se, až nebude kulhat. Talentovaná tenistka, kterou zabrzdila zranění, vyhlíží návrat na kurty

Praha

Jako čtrnáctiletá ovládla juniorský Wimbledon a všichni jí předvídali, že jednou bude hvězdou. Jejich slova naplňovala. Dařilo se jí i mezi profesionálkami. Avšak pak přišlo několik zranění a talentovaná Britka zmizela z kurtů. Teď Laura Robsonová podstoupila druhou operaci kyčle a doufá, že se bude moci stejně jako její kolega Andy Murray vrátit k tenisu.

Foto: Sport.cz

Laura Robsonová.

Článek

Když před jedenácti lety teprve jako čtrnáctiletá ovládla juniorský Wimbledon, celá Velká Británie byla u vytržení. V talentované teenagerce viděli budoucí hvězdu. Laura Robsonová jejich předpoklady naplňovala. Dařilo se jí na turnajích nižší kategorie a později i na okruhu WTA, kde dokázala porazit i úspěšnější a zkušenější kolegyně jako třeba grandslamové vítězky Petru Kvitovou, Li Na, nebo Venus Williamsovou.

Letěla i žebříčkem, kde se před šesti lety vyhoupla až na sedmadvacáté místo. Jenže pak její slibně rozjetou kariéru zastavilo zranění. Britskou tenistku začalo trápit zápěstí. V roce 2014 kvůli němu odehrála jen dva zápasy a poté podstoupila operaci. Celou sezonu si už pak ale nezahrála. Na kurty se vrátila až v červnu 2015.

Avšak po tak dlouhé pauze se jí nedařilo a častokrát na turnajích nepřešla přes úvodní kolo. Na podzim se jí navíc potíže se zápěstím vrátily a musela na další menší operační zákrok. K tenisu se naplno vrátila na jaře 2016 v Indian Wells, avšak sezona neprobíhala podle jejích představ.

Rok 2017 pak odehrála hlavně na turnajích nižší kategorie. Na podzim pak prožila šok. V Las Vegas si zašla na country koncert, který se však změnil v krveprolití. Ozbrojený muž tam tehdy postřílel přes padesát lidí a dalších pět set zranil. „Jsem v pořádku,“ uklidnila tehdy své blízké a fanoušky prostřednictvím sociálních s tím, že to, co ale zažila bylo děsivé.

Další sezona však přinesla opět zklamání. Když už se jí zase začalo dařit více, přišly problémy s kyčlí. Léčba nezabírala, a tak se Robsonová rozhodla pro menší operaci. Osm měsíců poté opět stála na kurtech, jenže bolesti se vrátily. Dvojnásobná finalistka juniorského Australian Open od letošního jara opět nehrála.

Rehabilitace ani nejrůznější terapie nebyly úspěšné. A tak se pětadvacetiletá tenistka rozhodla, že bude následovat svého krajana Andy Murrayho se kterým před sedmi lety vybojovala na olympijských hrách ve smíšené čtyřhře stříbro. Ten měl totiž s kyčlí obdobné problémy a pomohla mu až druhá operace, díky níž už opět vyhrává turnaje.

„Velice doufám, že se brzy vrátím na kurty, než se ale tak stane, tak se už těším, až se budu moci projít se svým psem a nebudu u toho kulhat,“ napsala Robsonová na sociální sítě k fotografii po operaci. Tak snad se jí podaří vrátit k tenisu stejně tak jako jejímu kolegovi.

Reklama