Hlavní obsah

Vaidišovou rozmlácená raketa uklidnila a vrátila zpět do hry

Česká tenisová jednička Nicole Vaidišová zvládla při svém návratu na kurty také druhý krok na US Open, když po Rusce Alle Kudrjavcevové porazila ve čtvrtek Flavii Pennettaovou z Itálie 6:2 a 7:6. Ještě než opanovala tie-break druhého setu hladce 7:0, proměnila během chvilky jednu ze svých raket v bezcennou nefunkční věc. "Já jsem taková a emotivní vždycky budu," komentovala to Vaidišová pro Český rozhlas.

Článek

Právě rozmlácená raketa jí však pomohla a byla rozhodujícím impulzem k dokončení dobře rozehraného utkání. "Samozřejmě v ten moment při těch mečbolech už se člověk viděl v šatně a chtěl to mít hotovo. Díky tomu jsem se však dokázala uklidnit a jít hrát znova," připustila Vaidišová po utkání. "Pro mě je to ventil a myslím, že to už v sobě asi nepředělám a taková vždycky budu. Ale důležité je být potom zase pozitivní, hodit to za hlavu a hrát dál," dodala osmnáctiletá tenistka.

Vzápětí naznačila, že Aleš Kodat, otec a trenér v jedné osobě, už ji v tomto ohledu prý ani neusměrňuje. "Já myslím, že už to vzdal a tak nějak se už smířil s tím, že jsem taková. Samozřejmě by chtěl, abych byla klidnější, protože sám je klidnej a nemůže to zase až tak úplně pochopit, ale už mě zná," uvedla Vaidišová. A kdy naposledy rozbila raketu? "Při Wimbledonu," připomněla Vaidišová s náznakem nejistoty v hlase.

Tenis je podle jejích slov hodně o psychice. "Dělala jsem i basket, chvíli jsem plavala, ale myslím, že tenis je v tomhle určitě mnohem náročnější než týmové sporty. Tam je přece jen víc lidí a ta zodpovědnost není pouze na jednom člověku," vystihla hlavní důvod Vaidišová. Těžko se však zařazovala mezi psychicky silnější, či naopak slabší hráčky. "Myslím, že jsem schopná hrát v těch krizových situacích, a nejsem člověk, který by se z toho sesypával. Jsem emotivní člověk, nikdy nebudu zticha a myslím, že jsem tak někde uprostřed," řekla Vaidišová.

Vaidišová: Grandslam vyhraje jen sebevědomý tenista

Pozitivem pro ni však je od přírody jistá dávka sebevědomí. "Grandslamy nevyhrávají hráči, kteří nejsou sebevědomí nebo si nevěří. Když se zeptáte kohokoliv z první desítky, tak vám všichni řeknou, že si věří. Nikdy jsem nemohla pochopit někoho, kdo to hraje s tím, že na to nemá. To mi přijde zbytečný," prohlásila Vaidišová.

Recept, jak zvládnout klíčové okamžiky, podle jejích slov není. "Nejde se to nijak naučit. V rozhodujících chvílích se člověk musí chovat podle instinktu," řekla Vaidišová, která v takových chvílích riskuje. "Spíš ještě přitvrdím. Když jsem byla malá, tak jsem byla takový ten typ, že jsem do toho při výhodě řízla tak, že to lítalo až po plotech. Nikdy jsem nebyla taková, abych to přehazovala až do nebe. Myslím, že to bylo plus."

Vaidišová nebrala Pennettaovou jako soupeřku, která by ji mohla svým tenisem přehrát. V závěru ji však Italka notně potrápila. "Člověk, když je v takovém stavu, tak hraje už uvolněně, protože nemá co ztratit, jde do toho a to udělala také ona. Já jsem ji nechala také hrát za některých stavů a podle toho to pak vypadalo," vysvětlovala Vaidišová.

Další soupeřkou Vaidišové je Izraelka Peerová

Ve třetím kole se utká s izraelskou tenistkou Šahar Peerovou. "S ní se znám opravdu strašně dlouho. Je to mnohem těžší soupeřka, výborně se pohybuje, moc nekazí. Má lepší bekhend a nebude to vůbec jednoduché," předpokládala Vaidišová.

Na okruhu WTA se spolu potkaly jednou před dvěma lety na antuce v Charlestonu, Vaidišová tehdy zvítězila 4:6, 7:6 a 6:2. "Člověk se s ní nesmí vyházet a musí být trpělivej. Je potřeba s ní vydržet hrát a být na tom fyzicky dobře. Člověk do toho nemůže jít bezhlavě. A když se nebude dobře pohybovat, tak to nemůže utřískat," naznačila svou taktiku.

Ve čtvrtek se také poprvé představila v černém oblečení. "Mám tu černé nebo modré, tak jsem to chtěla změnit a uvidím, jak dál," řekla Vaidišová.

Reklama