Hlavní obsah

Zdravotními problémy sužovaný Nadal postoupil, Hewitt vypadl

NEW YORK

Španělský tenista Rafael Nadal, který na US Open zatím bojuje více se svými zdravotními problémy než se soupeři, si zajistil postup do třetího kola, k němuž mu však tentokrát pomohly obtíže soupeře Janka Tipsareviče ze Srbska. Ten byl nucen utkání za stavu 6:2, 6:3, 3:2 pro Nadala vzdát kvůli poranění žeber, ačkoliv sám stejně jako Nadal bojoval hlavně s bolavými koleny.

Článek

Nadal nastoupil do zápasu s obvázanýma oběma nohama. "Dnes jsem se cítil lépe, mnohem pohodlněji," uvedl levoruký Španěl, který od začátku turnaje využívá léčbu laserem. "Ještě to není stoprocentní. Běhám opatrně, ale oproti prvnímu dni se to výrazně zlepšilo," dodal trojnásobný vítěz Roland Garros, jehož v příštím kole čeká nebezpečný Francouz Jo-Wilfried Tsonga, přemožitel Brita Henmana.

Jedenadvacetiletý Nadal je však vyhlášeným bojovníkem, který nikdy nepropadá beznaději. "Když se však člověk vrací po zranění, tak je těžké hned běhat na 100 procent, protože má to koleno stále na paměti," vysvětlil Nadal, který navíc nemá na US Open nijak oslnivou bilanci. Jeho nejlepším výsledkem je loňské čtvrtfinále. "Je to těžké, moc těžké. Ale zlepšuji se a cítím se lépe," dodal Nadal.

Hewitt se s letošním US Open loučí

Již ve druhém kole skončil poslední grandslam roku pro Australana Lleytona Hewitta. Vítěz US Open z roku 2001, nasazený jako číslo 16, podlehl Argentinci Agustinu Callerimu, 58. hráči světového žebříčku, jenž zničil favorizovaného soupeře 65 vítěznými míči. Pro Hewitta to znamená nejhorší výsledek ve Flushing Meadows; při své premiéře v roce 1999 skončil ve třetím kole, ale od té doby byl vždy minimálně ve čtvrtfinále. "Po vyhraném prvním setu jsem si nezjednal respekt na začátku druhého. Měl jsem ho dostat více pod tlak. Takhle jsem mu dal šanci," připustil Hewitt.

Překvapení se zrodilo také v souboji jedenáctého nasazeného Michaela Južného s Němcem Philippem Kohlschreiberem. Ruský obhájce nečekané účasti v loňském semifinále při prohře 6:3, 4:6, 3:6 a 3:6 doplatil především na bídné proměňování nabízených brejkbolů. Z jedenácti zužitkoval pouze jediný, zatímco jeho sok čtyři z osmi.

Jankovičová svou soupeřku podcenila, na postup se nadřela

Třetí nasazená hráčka mezi ženami Srbka Jelena Jankovičová se překvapivě nadřela na postup mezi šestnáctku nejlepších, když se sedmnáctiletou Francouzkou Alize Cornetovou prohrála první set 4:6. Ve dvou zbývajících sadách však převzala otěže utkání a vyhrála je 6:2, 6:3.

Favoritka však sama zpochybnila svůj přístup k zápasu. "Podcenila jsem svou soupeřku, protože jsem si myslela, že je juniorka a bude to pro mě tím pádem snadná práce," přiznala Jankovičová. "Byla to obrovská chyba. Připravila mi těžké chvíle, ale mě se nějakým způsobem podařilo se s tím vyrovnat," dodala loňská semifinalistka.

Mnohem méně problémů měly další hráčky z první nasazené osmičky, další Srbka Ana Ivanovičová a domácí Serena Williamsová. Ivanovičovou nemohla nijak ohrozit Ruska Duševinová, jenž vzala favoritce pouze čtyři gamy, Williamsovou naproti tomu dohnala jiná Ruska Zvonarevová ve druhé sadě až do zkrácené hry. Postup do dalšího kola však mohla nakonec Američanka oslavit také již po dvou setech stejně jako její starší sestra Venus proti Ukrajince Aloně Bondarenkové.

US OPEN 2007 - výsledky:
MUŽI
Dvouhra - 2. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Tipsarevič (Srb.) 6:2, 6:3, 3:2 skreč, Kohlschreiber (Něm.) - Južnyj (11-Rus.) 3:6, 6:4, 6:3, 6:3, Ferrer (15-Šp.) - Serra (Fr.) 4:6, 6:3, 6:3, 6:2, Calleri (Arg.) - Hewitt (16-Austr.) 4:6, 6:4, 6:4, 6:2, Monaco (23-Arg.) - Sela (Izr.) 6:4, 6:0, 6:7 (1:7), 6:4, Nalbandian (24-Arg.) - Malisse (Belg.) 6:4, 6:4, 6:2, Tsonga (Fr.) - Henman (Brit.) 7:6 (7:2), 2:6, 7:5, 6:4.
ŽENY
Dvouhra - 3. kolo:
Jankovičová (3-Srb.) - Cornetová (Fr.) 4:6, 6:2, 6:3, Ivanovičová (5-Srb.) - Duševinová (Rus.) 6:1, 6:3, S. Williamsová (8-USA) - Zvonarevová (27-Rus.) 6:4, 7:6 (7:4), V. Williamsová (12-USA) - A. Bondarenková (21-Ukr.) 6:1, 6:2.
Výsledky českých tenistů

Reklama