Hlavní obsah

ATP nahradí sérii Masters turnaji se statusem "1000"

NEW YORK

Vedení tenisové asociace ATP nahradí od roku 2009 dosavadní devítidílnou sérii Masters turnaji s takzvaným statusem "1000", jejichž označení představuje počet žebříčkových bodů pro vítěze. Takových turnajů bude jen osm, protože ze současného seznamu podniků druhé nejvyšší kategorie po grandslamech vypadne Hamburk, a budou pro elitní hráče povinné s tím, že případná nedostatečně vysvětlená absence bude znamenat automaticky trest.

Článek

Omluvenky bude prověřovat zvláštní komise složená ze zástupce hráčů, vedení ATP a ředitelství turnaje.

Status "1000" získají pořadatelé v Indian Wells, Miami, Římě, Madridu, Cincinnati, Šanghaji, Paříži a Kanadě, kde budou alternovat Montreal a Toronto. Na jejich úroveň bude povýšeno i Monte Carlo, tam ale nebude účast elity povinná. Od roku 2011 by navíc šest turnajů mělo být společných i pro ženy.

Neomluvenou absencí na elitním turnaji bude hráč tratit především finančně. ATP má pro elitní dvacítku tenistů připraveno celkem 7,5 miliónu dolarů. Pokud hráč vynechá jeden turnaj, přijde o polovinu ze svého podílu, při druhé absenci už nedostane vůbec nic. Navíc mu bude hrozit zákaz startu na tom elitním turnaji, na kterém dosáhl v předchozím roce největšího úspěchu.

Výkonný ředitel ATP: Rozhodnutí bylo jednomyslné

"Je to jedna z nejtroufalejších věcí, které vedení udělalo, ale rozhodnutí bylo jednomyslné," řekl na páteční tiskové konferenci v New Yorku výkonný ředitel ATP Etienne de Villiers.

ATP již zároveň obdržela 22 přihlášek od organizátorů, kteří by svůj turnaj rádi nechali zařadit do další kategorie s označením "500". Definitivní podoba kalendáře pro rok 2009 bude potvrzena v listopadu během Turnaje mistrů v Šanghaji. Ten se v roce 2009 přesune na čtyři roky do Londýna a bude se jmenovat finále ATP World Tour.

Reklama