Hlavní obsah

Federer: Takové výsledky jako Djokovič jsem v jeho věku neměl

NEW YORK

Nejlepšího tenistu světa Rogera Federera v sobotu po třísetovém vítězství nad Nikolajem Davyděnkem čeká na US Open jubilejní desáté grandslamové finále za sebou. Proti němu se na dvorci Arthura Ashe postaví debutant v této roli Novak Djokovič, pro nějž má švýcarský fenomén pouze slova chvály.

Článek

"Můžu jen říct, že jsem jeho výkony uchvácen, protože já jsem v jeho věku takové výsledky ani náhodou neměl," řekl Federer o dvacetiletém Srbovi, jenž v semifinále také ve třech setech vyřadil Davida Ferrera. "První grandslamové finále... Je to pro něj velká příležitost," dodal Švýcar, který první ze svých jedenácti grandslamových titulů vyhrál ve Wimbledonu 2003 krátce před dvaadvacátými narozeninami.

Šestadvacetiletý Federer by případným čtvrtým triumfem na US Open za sebou dosáhl na dvanáctý titul z turnajů "velké čtyřky" a na druhém místě historických tabulek by vyrovnal australskou legendu Roye Emersona. Utká se ale s jedním ze čtyř hráčů, kteří ho letos porazili.

"Rozhodně nepůjdu na kurt s tím, že se budu snažit předvést co nejlepší výkon. Ne, budu se snažit vyhrát," prohlásil Djokovič, který nad Federerem zvítězil ve finále srpnového turnaje série Masters v Montrealu.

Bělehradský rodák v Kanadě vyřadil Andyho Roddicka, poté Rafaela Nadala a nakonec v tie-breaku rozhodujícího setu zdolal i úřadující světovou jedničku. "Tenkrát hrál skutečně dobře, zvlášť od základní čáry. Byl úžasně efektivní z forhendu a hrál bez výkyvů," připomněl si Federer, jenž má ale se svým nedělním soupeřem stále aktivní bilanci 4:1. "Cítím se skvěle a vím, jak na něj mám hrát. Doufám, že předvedu to, co umím nejlépe, a zvítězím," dodal Švýcar, jenž by se měl za dva týdny představit v pražské Sazka Areně v utkání daviscupové baráže.

Djokovič je jako bavič miláček diváků 

Djokovič se už nyní zapsal do historie jako první srbský finalista mužské grandslamové dvouhry, spokojit se s tím však nehodlá. Za titulem ho i v neděli požene skupina jeho fanoušků, která v sobotu obsadila tři řady a byla nepřehlédnutelná vzhledem k tomu, že oblečení jejich členů tvořilo srbskou červenobílomodrou trikolóru. Nenápadně v kloboučku usedl vedle Djokovičova "gangu" i slavný americký herec Robert de Niro.

"Chtěli mě překvapit a to se jim tedy povedlo, byli fantastičtí," řekl Djokovič o svých příznivcích, kteří se postarali o pozdvižení už na Roland Garros, kde jich zhruba dvě desítky přišly ve svítivě žlutých tričkách, které v Paříži nosil i jejich oblíbenec. "Tentokrát to ještě vylepšili barvami naší vlasti, Srbska. Řekl bych, že to byl nápad mých rodičů, ne De Nirův," poznamenal s úsměvem Djokovič, v němž soupeři, média i fanoušci objevili největšího baviče současného tenisového světa.

Finále mužské dvouhry posledního grandslamového turnaje roku začíná ve 22:30 SELČ.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík