Hlavní obsah

Ruské tenistky vyhrály potřetí Fed Cup

MOSKVA

Ruské tenistky vybojovaly potřetí za poslední čtyři roky fedcupovou trofej. O svém domácím vítězství v moskevském finále nad Itálií rozhodla již ve třetí dvouhře druhá hráčka světového žebříčku Světlana Kuzněcovová, která v neděli v duelu týmových jedniček porazila Francesku Schiavoneovou 4:6, 7:6 a 7:5.

Článek

Roli favoritek potvrdily Rusky, které měly v družstvu tři hráčky z elitní světové desítky, již v sobotu. Kuzněcovová i Anna Čakvetadzeová vyhrály své dvouhry a domácí tenistky vedly 2:0. Dnes ale měla Kuzněcovová namále.

Schiavoneová měla po výborném výkonu dlouho nad soupeřkou mírně navrch, ve druhém setu si vypracovala dva mečboly, ale nakonec mohli v hale Lužniky aplaudovat ruští diváci. Kuzněcovová prokázala bojového ducha i lepší psychiku, kritickou chvíli zvládla a ve třetí sadě další drama nedopustila.

Po necelých třech hodinách se mohly Rusky začít objímat a radovat z triumfu ve Fed Cupu stejně jako v letech 2004 a 2005. Vloni je na trůnu vystřídaly právě Italky. Kuzněcovová před třemi lety ve finále s Francií oba své zápasy prohrála, od té doby v týmové soutěži nestartovala. O tomto víkendu však nezklamala.

"Byla jsem ale strašně nervózní, hlavně na začátku zápasu. Schiavoneová hrála hodně nepříjemný tenis. Pak jsem naštěstí chytla správný rytmus," řekla Kuzněcovová, která ve třetí sadě ještě prohrávala 1:4. Čtyřmi gamy po sobě však vývoj otočila a v závěru těžila ze soupeřčiných chyb.

Čtvrtý bod na konto slavících Rusek přidala domácí náhradnice Jelena Vesninová, závěrečná čtyřhra se po dohodě už nehrála.

Fed Cup - finále
Rusko - Itálie 4:0
Kuzněcovová - Schiavoneová 4:6, 7:6 (9:7), 7:5, Vesninová - Santangelová 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata: