Hlavní obsah

Duel mezi Českem a Švýcarskem zahájí souboj Federera a Štěpánka

PRAHA

Ve dvanáct hodin, den před úvodním zápasem daviscupového zápasu mezi Českou republikou a Švýcarskem, bylo v pražské staroměstské radnici vylosováno pořadí zápasů. Obecenstvo v Sazka aréně shlédne hned v prvním utkání světovou jedničku Rogera Federera, který zahájí víkendové boje proti české dvojce, Radku Štěpánkovi.

Článek

Čtyřiatřicátý hráč světového žebříčku tak zažije ostrý návrat do českého daviscupového týmu. „Nemůže být nic lepšího, než se vrátit zápasem proti světové jedničce,“ řekl Štěpánek těsně po losu. Právě se Štěpánkovou hrou mívá na turnajích APT světová jednička problémy. „Na utkání se těším a jsem připraven,“ dodal.

Švýcarské i světové jedničce na losu příliš nezáleželo. „Co se týče losování, je to spíše formalita. Nekoná se nic neočekávaného,“ prohlásil po losu. „Výsledek je stále otevřený, šance jsou pro oba týmy stále stejné jako před losem,“ dodal.

Wawrinka: Los mi vyhovuje

Jako druzí v pátek na dvorec nastoupí česká jednička Tomáš Berdych a světový hráč číslo čtyřicet čtyři Stanislas Wawrinka, kteří zároveň uzavřou program prvního hracího dne. Hráči se proti sobě postavili pouze jednou, v roce 2005 v Římě, kdy zvítězil švýcarský tenista 2:0 na sety. „Los mi vyhovuje,“ řekla švýcarská daviscupová dvojka. „V minulosti se stávalo, že pokud hrál první zápas Roger, soupeře porazil a já šel potom na kurt s větším klidem. Věřím, že se to stane i zítra,“ dodal Wawrinka.

Do sobotní čtyřhry, která začne ve čtrnáct hodin, byli do české dvojice podle očekávání nominováni Martin Damm a Lukáš Dlouhý. Postaví se proti dvojici Allegro - Federer. Tím, že Federer začíná úvodním zápasem, bude mít dostatek času na odpočinek právě před deblem. Pro vítěze jedenapadesáti titulů to však není příliš důležitá skutečnost. „To, že hraji jako první, pro mě nehraje žádnou roli. Je mi to úplně jedno,“ řekl. Jeho partner pro čtyřhru, devětadvacetiletý Allegro, je dvaapadesátým hráčem na žebříčku čtyřher. I přesto by měla být česká dvojice mírným favoritem. Martin Damm i Lukáš Dlouhý patří do světové deblové elity.

Nedělní program začíná v jednu hodinu odpoledne a proti sobě nastoupí týmové jedničky, tedy Roger Federer proti Tomáši Berdychovi a týmové dvojky Stanislas Wawrinka a Radek Štěpánek. Berdychovi se pravděpodobně nejlepšího hráče tenisové historie podařilo porazit jen jednou, na olympijských hrách v roce 2004. Jediný zápas mezi Wawrinkou a Štěpánkem skončil v roce 2005 vítězstvím českého tenisty.

Reklama

Související témata: