Hlavní obsah

Zvolili jsme dobrý povrch, pochvaloval si Berdych

PRAHA

Úvodní bod pro Českou republiku v souboji o elitní skupinu Davisova poháru proti Švýcarsku vybojoval Tomáš Berdych. Desátý světový hráč porazil v pátek švýcarskou týmovou dvojku Stanislase Wawrinku ve třech setech. Oběma hráčům se v utkání dařil servis. Českému tenistovi se musel podařit return, aby mohl soupeře dostat do výměny. „Dovolím si říct, že ve výměnách jsem byl lepší, a to rozhodlo,“ domnívá se český reprezentant.

Článek

„Za všechno mluví výsledek zápasu,“ hodnotil po zápase Tomáš Berdych. „Nejdůležitější je, že jsem získal bod. S tím jsem spokojený,“ pochvaloval si český tenista, který na kurt nastupoval s vědomím, že Česká republika prohrává o jeden bod.

„Oba dva jsme dobře podávali, musel jsem Wawrinku porazit ve výměnách. Dovolím si říct, že jsem v nich byl lepší. A to rozhodlo,“ vysvětlil důvod svého vítězství. Jeho soupeř, čtyřiačtyřicátý muž aktuálního žebříčku, přiznal, že Berdych hrál lepší tenis. „Tomáš zahrál všechny tři sety velmi dobře a v důležitých okamžicích měl navrch. Rozhodly jeho větší zkušenosti,“ řekl na adresu české jedničky.

Tomáš Berdych po zápase přiznal, že taraflex se pokládal do Sazka Areny hlavně kvůli Wawrinkovi. „Proti Federerovi máte jedno na jakém povrchu hrajete, ale na Wawrinku platí, že čím je povrch rychlejší, tím lépe. Dlouho mu trvalo, než se rozehrál. Jsem rád, že se povrch povedl,“ pochvaloval si rodák z Valašského Meziříčí. Jeho slova potvrdil i švýcarský tenista. „Češi vybrali povrch dobře, věděli, že tenhle mi nevyhovuje,“ řekl po zápase. „Ale i přesto si myslím, že ve svém druhém zápase mám šanci uhrát na něm dobrý výsledek,“ dodal.

Berdych: Zdravotně jsem naprosto v pohodě

Zatímco Radek Štěpánek nastoupil v tričku a trenýrkách v barvách české státní vlajky, Berdych byl oblečen do modrého trička, červených trenýrek a bílé kšiltovky. „Klidně bych v tom triku, co měl Radek, hrál taky.Moje firma je ale trochu konzervativnější. A tak jsem zůstal u svého oblečení,“ poznamenal Berdych.

Na posledním grandslamu sezóny musela česká tenisová jednička ukončit zápas s Američanem Roddickem kvůli dýchacím potížím a celkovému vysílení. V Sazka Areně však nebylo již nic znát. „Už jsem opravdu v pohodě. Jsem rád, že jsem si mohl zahrát finále v extralize a i když se hrálo na antuce, mohl jsem se ujistit, že jsem na tom dobře,“ řekl dvaadvacetiletý tenista.

Před daviscupovým víkendem bylo jasné, že porazit fenoména poslední tenisové dekády, tedy Rogera Federera, bude velmi obtížné. „Když se špatně vyspí, můžeme ho porazit,“ odpovídali vtipně na otázky novinářů čeští tenisté. Přehrát Švýcarsko tedy znamenalo porazit v obou zápasech právě Wawrinku. „Přemýšlel jsem nad tím, jestli jsme to trochu nepřehnali. Přeci jenom je to také skvělý hráč, který už byl i v první třicítce. Naštěstí jsem to ale zvládl,“ dodal Berdych po vítězném zápase.

Reklama

Související témata: