Hlavní obsah

Češi zachránili Světovou skupinu, Švýcarům nepomohl ani Federer

Jen jednou v historii Davisova poháru opustili čeští tenisté Světovou skupinu, když před dvěma lety podlehli v rozhodujícím barážovém duelu Německu. Letos bojovali svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila o udržení mezi elitou se Švýcarskem, kterému do Prahy přijela na pomoc i světová jednička Roger Federer. Ani nejlepší světový hráč ale nakonec soupeři nepomohl a Češi po vítězství 3:2 zůstávají ve Světové skupině.

Článek

Čeští tenisté se do Světové skupiny vrátili loni, když v září vyhráli barážový duel v Nizozemsku. V utkání 1. kola ale letos v únoru nestačili na silné Američany a museli opět bojovat o záchranu. Před utkáním se Švýcary se kapitánovi Navrátilovi podařil úspěšný tah a do týmu se vrátil Radek Štěpánek, který v minulosti kvůli neshodám s vedením svazu reprezentaci odmítal.

Právě duel osmadvacetiletého rodáka z Karviné s Federerem zápas o přežití mezi elitou v pátek 21. září zahájil. Švýcarský expres podle očekávání utkání dominoval a bez potíží získal úvodní dvě sady. Štěpánek duel zdramatizoval ve třetím setu, který získal v tie-breaku. I ve čtvrté sadě dokázal český hráč světové jedničce vzdorovat, o vítězi opět rozhodovala zkrácená hra, v níž byl ale tentokrát úspěšnější Federer.

Ve druhé dvouhře se představil Tomáš Berdych se švýcarskou dvojkou Stanislasem Wawrinkou, který byl při přítomnosti Federera příslibem bodů ze dvouhry. Berdych česká očekávání naplnil, svého soupeře vyprovodil ve třech setech a srovnal stav na 1:1.

Při Federerově suverenitě a slabší výkonnosti Wawrinky byla klíčovým momentem celého barážového duelu sobotní čtyřhra. Kapitán Navrátil udělal před začátkem překvapivou změnu ve složení české dvojice a místo Martina Damma postavil vedle Štěpánka Berdycha. Na švýcarské straně nastoupil podle očekávání Federer spolu s deblovým specialistou Yvesem Allegrem.

Čeští reprezentanti měli slabší vstup do utkání a ztratili první dvě sady. Ve třetím setu se síly na kurtu vyrovnaly a rozhodoval až tie-break, který Češi vyhráli a vrátili se do zápasu. Berdychovi se Štěpánkem se poté podařilo získat i čtvrtou sadu a za mohutného povzbuzování nadupané Sazka Areny nakonec dovedli utkání do vítězného konce. Češi tak před závěrečným dnem vedli 2:1 a měli k udržení ve Světové skupině blíž.

Nedělní program otevřel duel jedniček, Tomáše Berdycha s Rogerem Federerem. Český tenista sehrál se švýcarským hráčem, kterého dosud dokázal porazit jen na olympijských hrách v Aténách, vyrovnaný zápas, obě úvodní sady ale prohrál v tie-breaku a až ve třetím setu už Federer na dvorci dominoval.

Podle očekávání tak rozhodoval poslední zápas, v němž nastoupili Štěpánek s Wawrinkou. Český hráč vybojoval vítězství v prvním a druhém setu, ve třetí sadě ale špatně došlápl a musel si nechat ošetřit koleno. I přes úpornou bolest pak Štěpánek dokázal dovést zápas k vítězství a stvrdil tak českou příslušnost ke světové elitě v Davisově poháru.

Ostatní dění v Davisově poháru
SEMIFINÁLEDo finále jdou Rusové a Američané
BARÁŽSlováci opouštějí Světovou skupinu

Reklama

Související témata: