Hlavní obsah

Tenisté si dokázali, že mají na velké věci

Marek BurkertPrávo

Roger Federer jen smutně přihlížel oslavám. Daviscupový víkend proměnil baráž se Švýcary v triumf české vůle. Sazka Arena zažila tenisová dramata, na která se bude vzpomínat. Obrat ve čtyřhře a závěrečné momenty poslední dvouhry aspirují na to, aby byl podle nich natočen hollywoodský trhák.

Článek

Návrat Radka Štěpánka získal v neděli vítěznou pointu. Česká dvojka se v nervy drásajícím třetím setu proti Wawrinkovi dobelhala k třetímu českému bodu i se zraněným kolenem. „Pohádka,“ líbal kurt ztracený syn českého tenisu. Skvělí diváci v tu chvíli vyvolávali jméno svého hrdiny. Rodák z Karviné si ale kvůli zraněné noze bude muset dát týdenní pauzu, během níž absolvuje řadu vyšetření.

Štěpánek odtáhl celou baráž společně s Tomášem Berdychem, ale kapitán Jaroslav Navrátil chválil celý tým za soudržnost. Třeba i pětatřicetiletého deblového specialistu Martina Damma za to, s jakým nadhledem přijal Navrátilův nápad postavit do čtyřhry oba české singlisty. „Tým držel dokonale pohromadě,“ cenil si kapitán.

Staré rány se neotvíraly 

Obavy, jak proběhne Štěpánkův comeback do mužstva, vzaly rychle za své. O minulosti a nešťastných výrocích už se nikdo nechtěl bavit. Staré křivdy byly zapomenuty. I Štěpánek přesvědčil, že myslí jen na to, jak Federera poslat o divizi níž.

V oblečení s motivem české vlajky se v pátek zakousl do světové jedničky, o den později ve čtyřhře držel nad vodou parťáka Berdycha a proti Wawrinkovi zvládl i thriller třetího setu. Na diváky i Navrátila šly mdloby, když Štěpánka skoro deset minut ošetřovali. Z beznaděje ale vytryskla euforie.

„Radkovu návratu řada lidí nevěřila, ale kluci hráli vynikající tenis a osvědčila se nám i volba taraflexu,“ rekapituloval Navrátil. „Radek to neměl jednoduché. Ležela na něm tíha prohraných pátých zápasů s Ruskem a Španělskem, ale zvládl to,“ těšilo kapitána. „Radek je borec,“ sípal Navrátil v euforii.

Reklama

Související témata: