Hlavní obsah

Vaidišová promarnila mečbol a finále v Linci si nezahraje

PRAHA

První finále na okruhu WTA po téměř roce a půl si nechala česká tenistka Nicole Vaidišová utéci mezi prsty. Na turnaji v Linci v dnešním semifinále se Slovenkou Danielou Hantuchovou vedla v rozhodujícím třetím setu 4:1, pak ještě ve dvanáctém gamu měla mečbol, ale nevyužila ho a v tie-breaku podlehla 3:7.

Článek

Vaidišová měla až do soboty s Hantuchovou stoprocentní bilanci, na pátý pokus ale neuspěla. Slovenka prokázala v dramatickém závěru pevnější nervy, mečbol za stavu 6:5 a 40:30 pro českou tenistku odvrátila výborným servisem a od té chvíle méně chybovala. Úderem do autu Vaidišová i celý zápas, který trval rovné dvě hodiny, ukončila.

Hantuchová bude hrát o svůj druhý letošní titul, v neděli se o něj utká se Švýcarkou Patty Schnyderovou. Ta se v Linci probojovala do finále opět po dvou letech. V semifinále porazila třetí nasazenou Francouzku Marion Bartoliovou 7:6, 6:3.

Osmadvacetiletá rodačka z Basileje, která ve čtvrtfinále povolila turnajové jedničce Anně Čakvetadzeové získat jediný game, bude usilovat o první letošní trofej. Do finále postoupila podruhé v sezoně, v San Diegu podlehla Marii Šarapovové.

Nieminen přehrál Baghdatise

O druhý titul za sebou si v rodné Basileji zahraje švýcarský tenista Roger Federer. Světová jednička v sobotu v semifinále porazila přemožitele Tomáše Berdycha Chorvata Iva Karloviče dvakrát 7:6. Ve finále nastoupí proti Finovi Jarkko Nieminenovi, kterého čeká letošní premiéra v boji o titul.

Švýcarský hráč chorvatskému soupeři, který Berdychovi nasázel ve čtvrtfinále 38 es, jich tentokrát povolil jen šestnáct. Výhra Federerovi navíc definitivně zajistila, že zakončí sezónu na první příčce žebříčku ATP Champions Race. Šestadvacetiletý Švýcar se v čele pořadí udrží již čtvrtý rok za sebou.

Nieminen v sobotním utkání dvou nenasazených hráčů porazil Kypřana Marcose Baghdatise 7:6 a 6:2. Svému soupeři tak oplatil letošní porážky z Davisova poháru a turnaje v Marseille a vyrovnal vzájemnou bilanci na 2:2. Šestadvacetiletý Fin bude po loňském triumfu v Aucklandu hrát o svůj druhý titul.

Cicquel se probojoval do finále turnaje v Lyonu

Finále turnaje v Lyonu bude mít čistě francouzské obsazení. Po roce si tam o titul znovu zahraje Marc Gicquel, který bude usilovat o první turnajový triumf v kariéře, a Sébastien Grosjean.

Třicetiletý Gicquel, který na cestě do finále porazil v prvním kole turnajovou dvojku a devátého hráče světa Španěla Tommyho Robreda, v sobotu zdolal Kolumbijce Alejandra Fallu 4:6, 6:2, 7:6. Dočkal se díky tomu nejlepšího letošního výsledku, jeho dosavadním maximem v sezóně byla semifinálová účast v Casablance.

Po jeho vítězství bylo jisté, že se z triumfu v Lyonu bude radovat Francouz. Grosjean pak v utkání dvou domácích hráčů porazil jasně 6:1 a 6:2 Joa-Wilfrieda Tsongu a v neděli může získat čtvrtý titul v kariéře a první v sezóně.

Murry porazil v Petrohradu Južného

Finále turnaje v Petrohradu si zahraje Brit Andy Murray, jeden z kandidátů na účast na Turnaji mistrů, a Španěl Fernando Verdasco.

Šestnáctý hráč světového žebříčku Murray na ruském koberci vyřadil dalšího domácího hráče. Po Dmitriji Tursunovovi na něm ztroskotal i Michail Južnyj, tamní šampion z roku 2004, který nevyužil mečbol. Murray může získat druhý letošní titul.

Devatenáctiletý Chorvat Marin Čilič ve druhém semifinále nenavázal na překvapivé vítězství nad domácím favoritem Nikolajem Davyděnkem a na Verdaska nestačil. Španělskému tenistovi podlehl hladce 2:6 a 3:6.

Na deblový titul v Petrohradu nedosáhne český pár Lukáš Dlouhý, Pavel Vízner, který v semifinále hladce prohrál s nejvýše nasazenou kanadsko-srbskou dvojicí Daniel Nestor, Nenad Zimonjič.

BASILEJ
Muži, dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Karlovič (Chorv.) 7:6 (10:8), 7:6 (7:5), Nieminen (Fin.) - Baghdatis (Kypr) 7:6 (7:4), 6:2.
LINEC
Ženy, dvouhra - semifinále:
Hantuchová (2-SR) - Vaidišová (5-ČR) 2:6, 6:2, 7:6 (7:3), Schnyderová (6-Švýc.) - Bartoliová (3-Fr.) 7:6 (7:5), 6:3.
LYON
Muži, dvouhra - semifinále:
Gicquel (Fr.) - Falla (Kol.) 4:6, 6:2, 7:6 (9:7), Grosjean - Tsonga (oba Fr.) 6:1, 6:2.
PETROHRAD
Muži, dvouhra - semifinále:
A. Murray (2-Brit.) - Južnyj (3-Rus.) 6:2, 5:7, 7:6 (7:1), Verdasco (6-Šp.) - Čilič (Chorv.) 6:2, 6:3.
Muži, čtyřhra - semifinále
Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Dlouhý, Vízner (ČR) 6:1, 6:4.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová