Hlavní obsah

Veselý odvrátil čtyři mečboly a postoupil v Puné do finále

Puné
Aktualizováno

Tenista Jiří Veselý postoupil na turnaji v indickém Puné potřetí v kariéře do finále na okruhu ATP. V semifinálovém utkání s Ričardasem Berankisem odvrátil čtyři mečboly a druhého nasazeného soupeře z Litvy zdolal po více než tříhodinové bitvě 6:7, 7:6, 7:6.

Foto: Sport.cz

Český tenista Jiří Veselý. Ilustrační foto

Článek

Zápas o titul si šestadvacetiletý český reprezentant zahraje po téměř pěti letech. Naposledy hrál ve finále v dubnu 2015 v Bukurešti. Jeho soupeřem v neděli bude o rok starší Jegor Gerasimov z Běloruska, s nímž se ještě nikdy neutkal. Osmý nasazený hráč, jenž v pořadí ATP figuruje na 90. místě, porazil turnajovou šestku Australana Jamese Duckwortha za hodinu a půl 7:6, 6:4.

Dosud jediný singlový titul získal Veselý v lednu 2015 v Aucklandu. V posledních sezonách se mu nedařilo a v žebříčku se propadl na aktuální 107. místo. Nynější úspěšné tažení ho ale v příštím týdnu poprvé od května loňského roku vrátí do první stovky.

"Se svým výkonem a bojovností jsem moc spokojený. Nevzdal jsem se. Měl čtyři mečboly a já vydržel bojovat. Dneska se to zase vyplatilo," řekl na kurtu Veselý, jenž dva mečboly odvracel i ve čtvrtfinálovém duelu s Bělorusem Iljou Ivaškou. "Doufám, že se udržím na vlně. Snad dokážu udělat z těch dvou zápasů, které jsem otočil, svou výhodu. Budu hrát s větší sebedůvěrou a budu bojovat," dodal k finále.

S Berankisem se Veselý utkal podruhé v kariéře a o tři roky staršímu soupeři oplatil porážku z loňského US Open, kde v prvním kole prohrál po více než čtyřech hodinách v pětisetové bitvě. I tentokrát byl jejich duel vyrovnaný.

V obou úvodních setech Veselý jako první přišel o podání, vždy ale dokázal vzápětí odpovědět a dovést sady do zkrácené hry. V prvním tie-breaku od stavu 6:4 promarnil čtyři setboly, jeho soupeř naopak využil hned první příležitost. Ve druhém pak český tenista na druhý pokus set k výhře dotáhl.

V rozhodující sadě se situace obrátila. Veselý šel jako první do vedení, Berankis ale okamžitě srovnal. Další brejkbol český hráč za stavu 4:4 nevyužil a opět došlo na zkrácenou hru. V ní Veselý odvrátil od stavu 3:6 čtyři mečboly a sám první šanci ukončit zápas využil.

Tenisový turnaj mužů v Puné v Indii (tvrdý povrch, dotace 610.010 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Veselý (ČR) - Berankis (2-Lit.) 6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 7:6 (9:7)
Gerasimov (8-Běl.) - Duckworth (6-Austr.) 7:6 (7:2), 6:4
Tenisový turnaj mužů v Montpellier (tvrdý povrch, dotace 542.695 eur):
Dvouhra - semifinále:
Monfils (1-Fr.) - Krajinovič (7-Srb.) 7:6 (7:4), 6:2
Tenisový turnaj mužů v Montpellier (tvrdý povrch, dotace 542.695 eur):
Dvouhra - semifinále:
Monfils (1-Fr.) - Krajinovič (7-Srb.) 7:6 (7:4), 6:2
Pospisil (Kan.) - Goffin (2-Belg.) 6:3, 1:6, 7:5

Reklama