Hlavní obsah

Berdych si snadno poradil s Ančičem a zůstává ve hře o Šanghaj

PAŘÍŽ

Český tenista Tomáš Berdych, který stále bojuje o účast na Turnaji mistrů, se ve druhém kole turnaje v Paříži utkal s chorvatským tenistou Mariem Ančičem. Český reprezentant si již v úvodní hře prvního setu zajistil brejk, i díky němu vyhrál první set 6:3. Podání soupeře se Berdychovi podařilo prorazit i na začátku setu druhého a ve zbytku zápasu si český reprezentant vítězství pohlídal, vyhrál 2:0 na sety.

Článek

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych se v úterý večer utkal v rámci druhého kola turnaje v Paříži, který je součástí turnajů série Master, s chorvatským Mariem Ančičem, světovou šestašedesátkou. Třiadvacetiletého Chorvata ale v právě probíhající sezóně přibrzdila mononukleóza, kvůli níž zameškal polovinu ročníku.

Rodáku z Valašského Meziříčí patřila před pařížským turnajem dvanáctá příčka, což ho stále drží v naději o Turnaj mistrů hraný v Šanghaji. Do Číny se nominuje nejlepších osm hráčů světa. Právě o osmou příčku svádí v posledních dnech boj hned několik tenistů. Českému hráči na tuto pozici, kterou nyní okupuje Němec Tommy Haas, schází sedm bodů.

V hlavním městě Francie se ale českému daviscupovému reprezentantovi daří. V minulém roce se dostal do čtvrtfinále a v roce 2005 turnaj dokonce vyhrál.

Dvaadvacetiletý Čech začal zápas nejlépe, jak mohl. V úvodní hře si vypracoval brejkbol. V následné výměně jeho úder skončil na základní čáře, ale Chorvat byl přesvědčen o opaku. Přestal hrát a žádal o přezkoumání dopadu míčku Jestřábím okem. To dalo za pravdu Berdychovi. Čech díky tomu sebral Ančičovi podání. Brejk potvrdil čistou hrou.

Berdych si z problémů pomohl servisem

V osmé hře si český tenista způsobil potíže. Za stavu 15:30 při svém podání vyrobil dvojchybu a Ančič měl k dispozici dva brejkboly. Oba ale Berdych odvrátil tvrdými servisy. Posléze si už své podání udržel. V následném gemu měl ale s udržením svého servisu problémy i chorvatský hráč, i on musel čelit stavu 15:40 a čelit tak prohře první sady. Berdych využil hned první setbol a v úvodním setuzvítězil 6:3.

Druhý set začal český tenista stejně jako ten první. Při druhé hře, v níž podával Ančič, si vybojoval tři brejkboly a hned první z nich jistým forhendem využil. Třetí gem, podobně jako první a druhý, vyhrál Čech čistou hrou a snadno tak potvrdil svůj brejk z předcházející hry.

Zbytek druhé sady a zároveň celého utkání si Berdych již pohlídal a zvítězil snadno dvakrát 6:3. Ve třetím kole změří česká jednička síly se Španělem Davidem Ferrerem, který má již účast na Turnaji mistrů zajištěn.

Před Berdycha se dostal Murray 

Brit Andy Murray postoupil do třetího kola po dvousetové výhře nad Finem Jarkkem Nieminenem a v žebříčku Champions Race, podle něhož se rozhoduje o účasti na Turnaji mistrů v Šanghaji, vystřídal na desátém místě Tomáše Berdycha. Dvacetiletý skotský tenista nyní ztrácí pouhé tři body na osmého Tommyho Haase, před Berdychem je o body čtyři.

Murraymu navíc nahrál výsledek jiného středečního zápasu 2. kola, v němž mu domácí Fabrice Santoro překvapivě "odstavil" z cesty favorizovaného Srba Novaka Djokoviče. Příští Murrayho soupeř nad světovou trojkou vyhrál jednoznačně 6:3 a 6:2.

Federer se dostal do osmifinále

Nejlepší tenista světa Roger Federer vyřadil ve druhém kole 208 cm vysokého Chorvata Iva Karloviče, jehož porazil v sobotu v semifinále v Basileji. Po dnešním vítězství 6:3, 4:6 a 6:3 se slavný Švýcar kvalifikoval do osmifinále, v němž ho čeká jeho nedávný přemožitel z Madridu David Nalbandian.

Davenportová si po návratu připsala další výhru 

Lindsay Davenportová vyhrála na turnaji v Québeku nad sedmou nasazenou německou tenistkou Angelique Kerberovou dvakrát 6:3 a postoupila do druhého kola. Jednatřicetiletá Američanka, vítězka tří grandslamových turnajů, se na kurty vrátila po červnovém porodu a v úterý si vylepšila letošní zápasovou bilanci na 9:1.

V Kanadě startuje Davenportová na divokou kartu, v druhém kole ji čeká domácí soupeřka Aleksandra Wozniaková. Québecký turnaj je dotován částkou 175 000 dolarů, dnes do něj vstoupí také nasazená jednička Nicole Vaidišová.

PAŘÍŽ
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych - Ančič: 6:3, 6:3, Federer (1-Švýc.) - Karlovič (Chorv.) 6:3, 4:6, 6:3, Nadal (2-Šp.) - Volandri (It.) 6:3, 6:1, Davyděnko (4-Rus.) - Del Potro (Arg.) 7:6 (7:3), 6:1, Gasquet (10-Fr.) - Tsonga (Fr.) 7:5, 7:6 (7:3), Baghdatis (Kypr) - Ljubičič (13-Chorv.) 6:4, 7:6 (7:4), Nalbandian (Arg.) - Moya (14-Šp.) 6:4, 6:4, Santoro (Fr.) - Djokovič (3-Srb.) 6:3, 6:2, A. Murray (15-Brit.) - Nieminen (Fin.) 7:6 (7:5), 6:3, Wawrinka (Švýc.) - Chela (Arg.) 6:3, 6:1.
QUÉBEC
Dvouhra - 1. kolo:
Arvidssonová (Švéd.) - Tuová (4-USA) 6:2, 6:2, Aniová (Est.) - Klepačová (Slovin.) 6:2, 2:6, 6:1, Davenportová (USA) - Kerberová (7-Něm.) 6:3, 6:3, Židkovová (Rus.) - Raová (Indie) 6:4, 5:7, 6:4, Duboisová (Kan.) - Spearsová (USA) 6:1, 6:4.
Dvouhra - 2. kolo:
Govorcovová (5-Běl.) - Židkovová (Rus.) 6:3, 5:0 skreč.

Reklama