Hlavní obsah

Heninová obhájila titul na tenisovém Turnaji mistryň

MADRID

Belgičanka Justine Heninová obhájila titul na tenisovém Turnaji mistryň. Světová jednička v nedělním finále v Madridu za bezmála tři a půl hodiny udolala Rusku Marii Šarapovovou. Utkání plné agresivních výměn z obou stran vyhrála 5:7, 7:5 a 6:3, získala jubilejní desátý letošní titul a prémii milión dolarů. Jako první tenistka v historii vydělala za sezónu přes pět miliónů.

Článek

Tenistky vstoupily do zápasu rychlými hrami při vlastním servisu, ale hned v třetím gamu přišel první brejk. Heninová se díky němu dostala do vedení 2:1, ale vzápětí ztratila podání. Set pokračoval vyrovnaně a zdálo se, že dospěje až do tie-breaku, ale dvanáctá hra očekávaný scénář změnila.

Belgické tenistce se nedařil první servis, udělala čtyři dvojchyby a dopouštěla se nepřesností i ve výměnách. Ruská tenistce to pomohlo k tomu, aby si vypracovala setboly. Při klíčových míčích světová jednička dlouho odolávala, ale po deseti shodách Šarapovová v pořadí osmý setbol proměnila a dostala se do vedení. Belgičanka trefila úder rámem rakety a pak svým náčiním jen zlostně mrštila o zem.

Heninové pomohlo zlepšení se na servisu

Ztráta setu ji však nijak nepoznamenala a hned v prvním gamu druhé sady se dostala k brejkbolům. Sice je nevyužila, ale výrazně se sama zlepšila na servisu a držela s Ruskou krok.

V deváté hře se jí podařilo několik výborných returnů, prolomila podání Šarapovové a měla velkou šanci na zisk setu. Dvacetiletá Ruska však ukázala bojovné srdce, vzala si ztracený servis zpět a vyrovnala na 5:5. Pětadvacetiletá Belgičanka ale vzápětí znovu uspěla na returnu a podruhé při podání do setu nezaváhala. Čistou hrou si vynutila pokračování duelu.

V rozhodující sadě se Belgičanka lépe pohybovala a Šarapovovou začal zrazovat první servis. Heninová se díky brejku dostala do vedení 3:1, ruská tenistka sice ztrátu dotáhla, ale v sedmé hře dvojchybou darovala soupeřce své podání.

Heninová: Skvělý způsob, jak zakončit sezónu

Vítězka letošního Roland Garros a US Open měla od té chvíle utkání naprosto pod kontrolou, rozhodující set po proměněném pátém mečbolu vyhrála 6:3 a obhájila titul. "Ve třetím setu už to bylo hlavně o morálce a fyzické kondici. Byl to náročný poslední zápas, obě jsme dočista mrtvé. Skvělý způsob jako zakončit sezónu," uvedla po nejdelším finále v historii turnaje Heninová, která završila famózní tenisový rok.

Naposledy prohrála v červencovém semifinále Wimbledonu s Francouzkou Marion Bartoliovou, od té doby natáhla vítěznou sérii na 25 zápasů. Odehrát druhou polovinu sezóny bez porážky dokázala naposledy v roce 1989 legendární Steffi Grafová. Deset titulů v jednom roce před ní vybojovala naposledy před deseti lety Martina Hingisová.

Šarapovová se i přes prohru posune na páté místo v žebříčku

Šarapovová se navzdory porážce příjemně rozloučila se sezonou pokaženou vleklými problémy s ramenem. V Madridu se ukázala ve výborné formě a posune se na páté místo světového žebříčku, kterému jasně vládne nedělní vítězka.

"Mám za sebou těžký rok plný zranění. Před dvěma týdny jsem ani nevěděla, jestli tu budu hrát, natož že budu ve finále. Proto jsem za to vděčná. Doufám, že se spolu utkáme ještě mockrát a dostanu šanci na odvetu," řekl Šarapovová, která má s Heninovou pasivní bilanci šest porážek a dvě vítězství.

Reklama