Hlavní obsah

Gonzalez na Turnaji mistrů překvapivě porazil Federera

První hráč světa Roger Federer překvapivě podlehl ve svém úvodním utkání na tenisovém Turnaji mistrů Fernandu Gonzalezovi z Chile. V předchozích deseti vzájemných zápasech přitom Švýcar zvítězil a ztratil dohromady jen dva sety. Federer tak vůbec poprvé prohrál v základní skupině na Turnaji mistrů a v této sezóně utrpěl teprve devátou porážku.

Článek

Také v pondělí začal trojnásobný vítěz závěrečného podniku sezóny lépe a první set vyhrál snadno 6:3, ale v dalším průběhu utkání ho Gonzalez zaskočil. Druhou sadu získal finalista letošního Australian Open v tie-breaku 7:1 a rozhodující třetí set vyhrál 7:5, když proměnil druhý mečbol.

Federer tak vůbec poprvé prohrál v základní skupině na Turnaji mistrů a v této sezóně utrpěl teprve devátou porážku. Navíc poprvé od roku 2003 prohrál dvakrát za sebou, na posledním turnaji v Paříži vypadl ve třetím kole s Argentincem Davidem Nalbandianem. "Byla to těžká porážka. Myslel jsem si, že hraju poměrně dobře. Přál bych si, abych pro to našel nějakou omluvu," litoval zklamaný Švýcar.

Jihoameričan ho v závěru zápasu drtil vítěznými údery, na které ani Federer nedokázal najít zbraň. "Když to trefuje do rohů, moc toho nenaděláte. Bylo to až směšné," okomentovala světová jednička Gonzalezovu hru. "Do zápasu jsem šel neskutečně motivovaný. Po deseti prohrách přišla moje chvíle. Klíčem k ní byl servis a nebát se riskovat při úderech," řekl Gonzalez.

V prvním utkání v Červené skupině se Američan Andy Roddick nadřel na vítězství nad Rusem Nikolajem Davyděnkem, kterého porazil i popáté v kariéře.

Dlouhý s Víznerem svůj úvodní zápas prohráli

První set Roddick vyhrál 6:3, ve druhém za stavu 3:3 prolomil soupeřovo podání a zdálo se, že zápas rychle ukončí. Místo toho prohrál dvakrát za sebou podání a sadu ztratil. Zlostí nad promarněnou šancí dvojnásobný semifinalista Turnaje mistrů zdemoloval raketu.

V rozhodujícím třetím set už měl Roddick opět navrch. Především díky svému servisu, z kterého dal devět es, zvítězil po více než dvou hodinách 6:3, 4:6 a 6:2.

Do turnaje ve čtyřhře v pondělí neúspěšně vstoupila česká dvojice Lukáš Dlouhý a Pavel Vízner. Ve svém úvodním duelu v Červené skupině prohráli se švédsko-rakouskou dvojicí Simon Aspelin, Julian Knowle 6:7 a 2:6.

Nejlepší tenisté roku v Číně hrají o téměř 4,5 miliónu dolarů.

ŠANGHAJ - Turnaj mistrů
Dvouhra - červená skupina:
Gonzalez (7-Chile) - Federer (1-Švýc.) 3:6, 7:6 (7:1), 7:5, Roddick (5-USA) - Davyděnko (4-Rus.) 6:3, 4:6, 6:2.
Čtyřhra - červená skupina:
Aspelin, Knowle (5-Švéd./Rak.) - Dlouhý, Vízner (5-ČR) 7:6 (7:4), 6:2, Knowles, Nestor (1-Bah./Kan.) - Clement, Llodra (7-Fr.) 2:6, 7:5, 10:5.

Reklama