Hlavní obsah

Životní rok Heninové: od rozvodu až na trůn

PRAHA

Tenistky mají mezi sebou jasno. Tento rok patřil Justine Heninové. Ke dvěma grandslamovým triumfům přidala subtilní Belgičanka i obhajobu vítězství na Turnaji mistryň v Madridu. V lednu se topila v osobních problémech, nakonec z toho byla životní sezóna.

Článek

Vše přitom začalo jako noční můra. Kvůli rozvodu s PierremYvesem Hardenneem vynechala Australian Open. Rozhodla se znovu používat jen dívčí příjmení a přimkla se ke svým blízkým.

A znovuzrozená Justine začala předvádět všechny odstíny svého tenisového umu. Mentální sílu, rychlost i agresivní útočný styl. A samozřejmě jedinečný bekhend, který John McEnroe popsal jako „nejlepší jednoruční bekhend v současném tenise“. Pětadvacetiletá Heninová si však nemyslí, že na rok 2007 bude v dalších letech vzpomínat jako na svůj tenisový vrchol.

„Můžu se dál zlepšovat,“ věří hráčka, která v průběhu posledních deseti měsíců nasbírala deset turnajových titulů.

Heninová: Jsem jako ve snu

V Madridu nadělila Francouzce Bartoliové prvního dvojitého kanára v historii Turnaje mistryň. Díky vítězné třísetové bitvě s Ruskou Šarapovovou ji v kapse hřál šek na milión dolarů. Celkově si Heninová jako první tenistka světa vydělala přes pět miliónů v americké měně za rok. „Jsem jako ve snu, cítím strašně moc emocí,“ nemyslela ale na peníze.

Heninovou může těšit, že její tenis je srovnáván se Steffi Grafovou. Odehrát druhou půlku roku bez porážky v 25 zápasech tak jako Belgičance se naposled podařilo právě fenomenální německé hráčce. Před dlouhými osmnácti lety.

V čele žebříčku WTA má Heninová před druhou Kuzněcovovou nedotknutelný náskok takřka dvou a půl tisíce bodů. Od ledna bude mít však zase v patách smečku ambiciózních mladých dračic – Srbky Jankovičovou a Ivanovičovou nebo další Rusku Čakvetadzeovou. Teď ovšem belgickou vládkyni čekají dva týdny zasloužené dovolené v Jižní Africe, kde jí tenisovou pověst nikdo zkazit nemůže.

„O Justine se dá tvrdit, že je to Federer v sukni, ale možná by spíš chlapi měli říkat, že Federer je Heninová v trenýrkách,“ myslí si například Martina Navrátilová.

Reklama

  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová