Hlavní obsah

Roddick se stal prvním semifinalistou Turnaje mistrů

ŠANGHAJ

Americký tenista Andy Roddick si jako první zajistil účast v semifinále Turnaje mistrů v Šanghaji. Ve druhém zápase ve středu porazil hladce 6:1 a 6:4 Fernanda Gonzaleze z Chile a v Červené skupině už nemůže skončit hůř než na druhém místě. Druhé překvapení na svůj účet nepřipustila světová jednička Roger Federer, která rovněž ve dvou setech porazila Rusa Nikolaje Davyděnka a vyřadila ho z turnaje.

Článek

Gonzalez v zápase s Roddickem nenavázal na výkon, který ho dovedl k překvapivé výhře nad Federerem. Často chyboval a nedokázal odolávat tvrdým úderů z Američanovy rakety. V první sadě na poslední chvíli uhrál alespoň jednu hru, a i když se ve druhém setu o něco zlepšil, na úspěch to nestačilo.

Roddick udělal jen sedm nevynucených chyb a ani jednou nečelil brejkbolu. "Jsou dobré dny, kdy jde všechno hladce, a tohle byl jeden z nich," pochvaloval si po zápase. Nyní ho čeká Federer, s nímž vyhrál jen jeden z dosavadních patnácti vzájemných zápasů. Věří, že s postupem v kapse může bojovat o další úspěch proti světové jedničce. "Nemám žádný důvod být nervózní. Prostě si půjdu za svými údery, budu hrát agresivně a zkusím ho vyřadit," prohlásil.

Ve druhém setu Federer zpřesnil údery, začalo se mu dařit na returnu a rychle vedl 5:1. Opět si vybral slabší chvilku, Davyděnkovi se povedlo snížit, ale Švýcar si už vítězství vzít nenechal.

Federer po výhře uznal, že zápas pro něj po úvodní porážce nebyl jednoduchý. "Tady prohrajete a hrajete proti dalšímu tenistovi z elitní desítky. Tohle byla čtyřka, takže to nebylo o nic jednodušší. V mužském tenise se může stát cokoliv," řekl obhájce titulu.

Češi Dlouhý a Vízner si udrželi naději na postup

Davyděnko už má jasno o programu, který ho čeká před prosincovým finále Davisova poháru. "V neděli letím na týdenní dovolenou na Maledivy. Na konci sezóny jsem byl fyzicky i psychicky hodně unavený," uvedl tenista, o němž se hodně mluvilo kvůli podezření z ovlivňování zápasů.

Čeští deblisté Lukáš Dlouhý a Pavel Vízner zvítězili ve svém druhém utkání nad francouzskou dvojicí Arnaud Clément a Michael Llodra 10:5 v rozhodujícím super tie-breaku. V Červené skupině si připsali první výhru a udrželi naději na postup do semifinále. V posledním zápase je čekají nasazené jedničky Mark Knowles z Baham a Daniel Nestor z Kanady, kteří dnes vyhráli i svůj druhý zápas v Šanghaji.

Turnaj mistrů:
Dvouhra, Červená skupina:
Federer (1-Švýc.) - Davyděnko (4-Rus.) 6:4, 6:3, Roddick (5-USA) - Gonzalez (7-Chile) 6:1, 6:4.
Čtyřhra, Červená skupina:
Dlouhý, Vízner (5-ČR) - Clément, Llodra (7-Fr.) 3:6, 6:3, 10:5, Knowles, Nestor (1-Bah./Kan.) - Aspelin, Knowle (3-Švéd./Rak.) 6:3, 7:5.
Tabulka:
1. Roddick204:12
2. Federer113:21
3. Gonzalez112:31
4. Davyděnko021:40

Reklama

Související témata: