Hlavní obsah

Ticho! Tenisový génius Federer pracuje

Marek BurkertPrávo

Rychlý švih a mohutný odpal. Bílý golfový míček vystřelený z hole Tigera Woodse se za letu promění ve žlutý tenisák, do kterého se opře forhend Rogera Federera. Reklamní spot dal dohromady dvě hvězdy, jejichž dominanci v současném sportu si dovolí zpochybnit málokdo.

Článek

Porovnávat Švýcara s dalšími tenisty už zkrátka není možné. „Je v úplně jiné sféře,“ potvrdila ruská jednička Nikolaj Davyděnko. Federer sice na Turnaji mistrů v Šanghaji škobrtl s Chilanem Gonzalezem. Jenže úvodní porážka ho nakopla k fenomenálním výkonům. „Zabil mě,“ stěžoval si pak semifinalista Rafael Nadal.

Vše vyvrcholilo finálovým „mučením“ Španěla Davida Ferrera. „Roger je nejlepší hráč historie. Nehrál jsem špatně, ale on mi všechny balóny sázel na lajny. Co jsem mohl dělat?“ ptal se zkroušeně poražený finalista. Švýcarští fanoušci v Číně vyvěsili výstižný transparent: „Psst! Ticho! Génius pracuje.“

Podle internetového serveru tennis.com už se Federer nepotýká ani tak se soupeři jako spíš sám se sebou, ověřuje si hranice svého talentu. Americký tenista James Blake si dokonce myslí, že rodák z Basileje má na dnešní sport srovnatelný vliv, jako měl před pár lety basketbalista Michael Jordan. „Když se ptáte, jestli je lepší Roger nebo Tiger, tak já tvrdím, že je to Federer. On si nemůže dovolit mít špatný den, jinak by všechny ty turnaje nikdy nevyhrál,“ říká Blake o vítězi 53 turnajových titulů.

Přesto jsou Federer s Woodsem porovnáváni ve statistikách, jejich „rivalita“ je středem zájmu reklamních agentur. Bezproblémový Švýcar i golfista z Orlanda jsou ztělesněnými profesionály a ideálními propagátory kterékoliv značky. „Spousta dětí ve Švýcarsku, ale i jinde na světě začala hrát tenis, protože je to krásný, čistý sport a tuhle tvář by si měl uchovat i v budoucnosti,“ tvrdí bezelstně 26letý Federer.

Těší se na Samprase

Tento týden si ještě v Asii třikrát zavzpomíná na staré časy při exhibici s Američanem Petem Samprasem. „Bude to fantastické. Trénoval jsem s ním letos v Los Angeles a pořád je to vynikající tenista se skvělým podáním, výborným pohybem a excelentními voleji,“ neztratil respekt Federer.

Příští rok ale bude chtít Samprasovi srazit hřebínek. Američan za svou kariéru vyhrál 14 grandslamových turnajů, Švýcar jich prozatím nastřádal dvanáct. Už v lednu bude mít Federer v Austrálii možnost odkrojit z rozdílu další kousek. „Co může být lepšího než vyhrávat znova a znova a znova?“ culil se Federer.

Reklama