Hlavní obsah

Tenisovými šampióny jsou podle ITF znovu Federer a Heninová

Švýcar Roger Federer a Belgičanka Justine Heninová se stejně jako před rokem stali tenisovými mistry světa. Ocenila je Mezinárodní tenisová federace (ITF), která to v pondělí zveřejnila.

Článek

Federer získal světový titul už počtvrté za sebou, což se před ním podařilo jen Američanovi Petu Samprasovi. Šestadvacetiletý nejlepší tenista současnosti znovu postoupil do všech grandslamových finále a opět prohrál jen v Paříži s Rafaelem Nadalem ze Španělska. Jako první hráč v historii vydělal na turnajích přes deset miliónů dolarů.

"Je pro mě ctí být vyhlášen mistrem světa ITF čtyři roky za sebou. Každý rok přináší nové výzvy a jsem hrdý, že jsem byl schopen zvýšit úroveň své hry, když to bylo potřeba. Přináší mi velké uspokojení, že jsem získal další tři grandslamové tituly a udržel se na postu světové jedničky," uvedl Federer.

Heninová sice kvůli rozvodu nestihla začátek sezóny a na nějaký čas přišla o post světové jedničky, ale nakonec zažila nejlepší rok na tenisových kurtech. Získala deset titulů včetně Roland Garros, US Open a Turnaje mistryň a v 67 zápasech odešla jen čtyřikrát poražena, naposledy v červencovém semifinále Wimbledonu s Francouzkou Marion Bartoliovou.

Díky tomu získala titul mistryně světa potřetí v životě, vedle loňského úspěchu triumfovala ještě v roce 2003. "Tohle byl všeobecně rok plný překážek, ale zůstala jsem pozitivní a ukázala, že nic není nemožné, pokud tvrdě pracujete. Pořád si myslím, že můj nejlepší tenis ještě přijde," zhodnotila sezonu Belgičanka.

Mezi deblisty triumfovali Američané Bob Mike Bryanovi a zimbabwsko-americká dvojice Cara Blacková, Liezel Huberová. Nejlepšími juniory jsou Ricardas Berankis z Litvy a Polka Urszula Radwaňská.

Reklama