Hlavní obsah

Tenis se hrát nebude. ATP zrušila turnaje na šest týdnů, WTA zatím jen v USA

Aktualizováno

Mužská tenisová asociace ATP zrušila kvůli pandemii koronaviru všechny turnaje na šest týdnů. Hrát by se opět mohlo nejdříve od 27. dubna. Na ženském okruhu WTA byl po Miami zrušen ještě turnaj v Charlestonu, o osudu navazujících evropských antukových turnajů se teprve rozhodne. Pražský turnaj žen J&T Banka Prague Open se ale na přelomu dubna a května nejspíše neuskuteční.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič na loňském turnaji v Indian Wells - ilustrační foto.

Článek

V návaznosti na ATP Tour přerušila Mezinárodní tenisová federace ITF všechny soutěže dospělých i dětí do 20. dubna.

Jako první byl kvůli koronaviru zrušen turnaj v Indian Wells, který se měl hrát tento týden. Dnes odvolali pořadatelé další velký turnaj v Miami a pár minut poté přišla mužská ATP Tour s oznámením o zastavení sezony.

Rozhodnutí přerušit sezonu se nerodilo snadno. "Je to velká ztráta pro organizátory, hráče i fanoušky po celém světě, ale bylo to nezbytné. Zdraví a bezpečnost jsou na prvním místě," řekl zástupce ATP a bývalý hráč Andrea Gaudenzi.

Vedle Indian Wells a Miami se neuskuteční ani turnaje v Houstonu, Marrákeši či slavné antukové Monte Carlo, hrát se nebude ani v Barceloně a v Budapešti. Teoreticky by se na okruhu ATP mohlo začít hrát od 27. dubna v Mnichově a Estorilu. "Situaci bedlivě monitorujeme a jakmile to bude možné, tour obnovíme," řekl Gaudenzi.

Co žebříčky?

Omezení se týká také challengerů, což znamená, že si třeba nejlepší český tenista Jiří Veselý nezahraje příští týden ve Phoenixu.

Otázkou je, jak se přerušení sezony a neodehrané turnaje projeví na žebříčku. Hráčům by se měly odepisovat body za loňský rok, které letos nahrazují novými. "Dopad řešíme a rozhodnutí oznámíme v nejbližší době," stojí v prohlášení ATP.

Mezinárodní tenisová federace ITF odložila i dubnový finálový turnaj Fed Cupu v Budapešti a hledá náhradní termín.

"WTA spolupracuje s hráčkami a organizátory turnajů a další rozhodnutí padne před začátkem antukové evropské série," uvedla v prohlášení WTA. Prvními akcemi v Evropě jsou turnaje ve Stuttgartu a Istanbulu od 20. dubna.

Následovat by měla Praha, ale čeští pořadatelé turnaje ve Stromovce už ve středu informovali WTA, že si za současné situace nedovedou konání akce představit. Turnaj měl mít dotací 275 tisíc eur a hrát se v termínu od 27. dubna do 2. května.

Český tenisový svaz už od 10. března zrušil všechny soutěže zařazené do oficiální termínové listiny ve všech věkových kategoriích.

Reklama