Hlavní obsah

Světová jednička i „no name": Kam to na kurtech dotáhli trenéři českých tenisových hvězd?

Praha

Poháry nepřebírají, kamery si jich všimnou jen sporadicky. Přesto mají klíčový podíl na úspěších svých svěřenkyň. Trenéři a trenérky českých hráček většinou na vlastní kůži poznali, jak těžký úkol je dostat se mezi tenisovou smetánku. I když ne vždy. Podívejte se, kam to mezi bílými lajnami dotáhli kouči sester Plíškových, Petry Kvitové, Markéty Vondroušové či třeba Karolíny Muchové.

Foto: Profimedia.cz

Petra Kvitová v rozhovoru s Jiřím Vaňkem

Článek

Jiří Vaněk, David Kotyza, Tomáš Krupa, Rennae Stubbsová, Conchita Martínezová a nově Daniel Vallverdu. To vše jsou trenéři, kteří se v posledních letech prostřídali na horkém místě kouče české jedničky Karolíny Plíškové.

Pro představu: Rennae Stubbsová to dotáhla na místo světové jedničky ve čtyřhře, čtyřikrát vyhrála grandslamový turnaj. Martínezová byla světovou dvojkou v singlu, v roce 1994 navíc vyhrála slavný Wimbledon. V současné době se k vytouženému grandslamovému titulu snaží lounskou rodačku dovést bývalý kouč Andy Murrayho a Tomáše Berdycha Daniel Vallverdu.

Teprve třiatřicetiletý Venezuelan je příkladem toho, že ke kariéře úspěšného kouče nemusel zářit na kurtech jako aktivní hráč. Ve dvouhře i čtyřhře se probil maximálně do osmé stovky. Jako trenér má však pověst vynikající. Murrayho dotáhl k dvěma z jeho tří grandslamových titulů, úspěchy sbíral i po boku Tomáše Berdycha, který se pod jeho vedením dostal na čtvrté místo světa.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Karolína Plíšková.

Od poloviny prosince 2016 vede Petru Kvitovou Jiří Vaněk. Na rozdíl od Vallverdua se domažlický rodák může chlubit výbornou tenisovou kariérou. Ve dvouhře se jeho jméno objevilo v roce 2000 na 74. místě světového žebříčku, do stovky se dostal i ve čtyřhře. Mimo jiné porazil na turnaji v Atlantě v té době úřadující světovou jedničku Andre Agassiho.

Vaněk, který sázel především na výborný servis a forhend, ukončil kariéru v roce 2014. Ve stejném roce začal spolupracovat s Karolínou Plíškovou, která si pod jeho vedením zahrála zatím své jediné grandslamové finále na US Open v roce 2016.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Petra Kvitová zdraví fanoušky v Dauhá po postupu do finále.

Ještě větší žebříčkový úspěch než Jiří Vaněk má na svém kontě současný kouč Markéty Vondroušové Jan Hernych. Čtyřicetiletý pražský rodák byl v roce 2009 59. hráčem planety, v deblu pak se pak probil na 70. příčku.

Spolu s Ivo Minářem vyhrál tehdy čtyřhru v Mnichově, ve dvouhře se podobně jako Vaněk turnajového triumfu nedočkal.

Foto: Sport.cz

Markéta Vondroušová je velkou českou nadějí.

Možná nejúspěšnější kouč současnosti David Kotyza se po Petře Kvitové, Karolíně Plíškové či Barboře Strýcové chopil kormidla u Karolíny Muchové. A olomoucká rodačka je v nejlepších rukou.

Kvitovou totiž dotáhl kromě místa světové dvojky i k dvěma wimbledonským titulům, Karolínu Plíškovou pak na místo světové jedničky. Jako aktivní hráč přitom bojoval maximálně na ligové úrovni, hájil barvy Slavie Plzeň.

Foto: Sport.cz

Vítězné gesto Karolíny Muchové.

Aspoň přiblížit se slavnému dvojčeti se Kristýna Plíšková zkouší pod vedením Jaroslava Levinského. Tenista, který svou kariéru zasvětil především čtyřhře, kde to dotáhl na 24. místo, vyhrál pět turnajů na okruhu ATP, dva poslední se slovenským parťákem Filipem Poláškem, který nedávno bojoval za Slovensko proti českému týmu v Davis Cupu. Prostějovský rodák byl v singlu maximálně na 239. místě.

Foto: Sport.cz

Kristýna Plíšková na turnaji v Luganu.

Velmi slavnou trenérku měla i trojnásobná grandslamová šampionka ve čtyřhře Barbora Krejčíková, kterou vedla wimbledonská šampionka Jana Novotná. Ta však v roce 2017 odešla do sportovního nebe, když podlehla ve 49 letech rakovině.

Na tenisový vývoj dalších českých nadějí, Marie Bouzkové a Kateřiny Siniakové dohlíží jejich otcové, Barbora Strýcová se s kariérou pomalu loučí bez trenéra.

Reklama