Hlavní obsah

Federer chce pátý triumf v Turnaji mistrů, Djokovič a nováčci jsou proti

PRAHA

Již tuto neděli začne v Šanghaji tenisový Turnaj mistrů. Největším favoritem je Švýcar Roger Federer, který bude usilovat o svůj pátý triumf. Při neúčasti zraněného Španěla Rafaela Nadala chtějí na závěrečném turnaji sezóny překvapit i čtyři nováčci – Francouzi Tsonga a Simon, Brit Murray a Argentinec del Potro. Vítěz získá 600 tisíc dolarů. Pokud ale projde soutěží bez porážky, přijde si na 1,3 miliónu USD.

Článek

Podle postavení ve světovém žebříčku by o vítězství měli bojovat druhý Roger Federer a třetí Srb Novak Djokovič. Federer letos přišel po 273 týdnech o post jedničky, když jej na trůnu vystřídal Rafael Nadal. Světová jednička se ale soutěže v Šanghaji nezúčastní kvůli zranění kolene.

Také Federer se tento rok potýkal mnohem více se zdravotními problémy než v předešlých sezónách. Ze čtyř grandslamů vyhrál pouze jeden – US Open. Minulý týden sedmadvacetiletý Švýcar laboroval s bolavými zády, kvůli nimž se krátce před čtvrtfinálovým zápasem odhlásil z soutěže v Paříži. Ani Novak Djokovič není v nejlepší kondici. Letošní vítěz Australian Open a bronzový medailista z Pekingu na posledních dvou turnajích neprošel ani do čtvrtfinále.

Nováčci chtějí také uspět

O překvapení by se rádi postarali čtyři nováčci – Brit Andy Murray, Argentinec Juan Martín del Potro a Francouzi Jo-Wilfried Tsonga a Gilles Simon. Jednadvacetiletý Murray se díky skvělým výsledkům vyšvihl na čtvrté místo v žebříčku. Vyhrál pět turnajů a velkého úspěchu dosáhl také na US Open, kde až ve finále podlehl Federerovi.

Zahanbit se nebude chtít nechat ani vítěz z minulého týdne v Paříži Tsonga. Ten se v průběhu roku podrobil operaci kolena a musel tak vynechat nejen Rolland Garros, Wimbledon, ale i olympiádu. Finalista lednového Australian Open se však dokázal vrátit ve skvělé formě, jeho sedmé místo na světě je toho důkazem.

Za zraněného Nadala nastoupí Simon, vítěz tří turnajů, který se může pochlubit i výhrou nad Nadalem na nedávné soutěži v Madridu. Posledním z nováčků bude del Potro. Dvacetiletému Argentinci se v létě podařilo vyhrát čtyři turnaje za sebou. Šňůru jehotřiadvaceti vyhraných zápasů v řadě ukončil ve čtvrtfinále US Open právě Murray.

Štěpánek náhradníkem

Již ostřílenými účastníky Turnaje mistrů jsou Rus Nikolaj Davyděnko a Američan Andy Roddick. Davyděnko se na soutěži objeví počtvrté za sebou. Pátý hráč světa si letos odnesl z okruhu ATP tři tituly. Bývala světová jednička a současná šestka Roddick se na turnaj podívá již pošesté. A určitě bude chtít vylepšit své dosavadní maximum - semifinále.

V případě zranění některého z hráčů se v soutěži představí i český tenista Radek Štěpánek, který přijal roli náhradníka. Turnaj mistrů se letos koná naposledy v Šanghaji, příští rok jej hostí Londýn.

Červená skupina
Roger Federer
Andy Murray
Andy Roddick
Gilles Simon
Zlatá skupina
Nikolaj Davyděnko
Novak Djokovič
Juan Martín del Potro
Jo-Wilfried Tsonga

Reklama