Hlavní obsah

Pro Federera je důležitější Wimbledon než návrat na post jedničky

KUALA LUMPUR

Švýcar Roger Federer považuje triumf ve Wimbledonu za důležitější než návrat na post světové jedničky. Dlouholetý král světového tenisu v uplynulé sezóně klesl na druhé místo žebříčku ATP za Rafaela Nadala ze Španělska, kterému podlehl i v letošním dramatickém wimbledonském finále.

Článek

Na travnatých dvorcích All England Clubu před tím triumfoval pětkrát za sebou a chtěl by ten pocit zažít znovu. "Wimbledon je něco výjimečného, za to neexistuje žádná náhrada," řekl Federer před úterní exhibicí v Kuala Lumpuru.

Letos ve dvouhře získal jen jeden velký titul, triumfoval na zářijovém US Open. Tím se na jediný vavřín přiblížil rekordním čtrnácti grandslamovým titulům Američana Peta Samprase. I tuto metu má pro příští rok v hlavě, ale Wimbledonu se to prý nevyrovná. "Rád bych ten rekord překonal a rád bych se znovu stal světovou jedničkou, ale zisk dalšího wimbledonského titulu stavím nad všechno ostatní," poznamenal sedmadvacetiletý Švýcar.

Do Malajsie vedle něj dorazil Američan James Blake a velké postavy tenisové historie John McEnroe a Björn Borg. Tato čtveřice odehraje dvě dvouhry a čtyřhru.

Federer se zde představí poprvé od vyřazení v základní skupině Turnaje mistrů, v jejímž rozhodujícím zápase v pátek nestačil na Brita Andyho Murrayho. Jeho výkon ovlivnily i obnovené bolesti zad, kvůli nimž o dva týdny dříve odstoupil z podniku v Paříži.

Reklama