Hlavní obsah

Mistrovství republiky v plážovém tenisu se stalo doménou Italů

PRAHA

Mezinárodní mistrovství České republiky v plážovém tenisu, což je směsice plážového volejbalu, badmintonu a klasického tenisu, se stalo doménou italských párů. Hráči a hráčky z kolébky tohoto sportu ve středu zvítězili ve všech třech kategoriích, mužské, ženské i smíšené čtyřhře.

Článek

Pověst favoritů potvrdili jak nejlepší letošní italská hráčka Giulie Spazzolliová, tak mistr světa Alex Mingozzi, byť se se svými krajany o vítězství přetahoval v jednosetové bitvě přes hodinu.

"Vždycky vyhrají Italové, protože prostě mají náskok," řekl k letošním výsledkům loňský vítěz národního startovacího mistrovství Edvard Kožušník, prezident České asociace plážového tenisu. Podotkl, že sedmadvacetiletý Mingozzi hraje od svých 14 let a má tak před českou špičkou dvanáctiletý náskok.

Mingozzi vyhrál mužskou čtyřhru společně s Mauriciem Di Corim, Spazzolliová zvítězila jak v ženském klání společně s Elenou Del Ducaovou, tak v mixu s Allessandrem Calbuccim. Loňští mistři Kožušník a Jan Písecký skončili na děleném pátém místě.

Na rozdíl od loňského národního šampionátu se letošní mistrovství už nehrálo podle americké varianty s tenisovými raketami, ale se podle evropských pravidel, tedy se specializovanými "přerostlými" pálkami na stolní tenis neboli ping pong.

"Trend ve světovém plážovém tenisu směřuje ke sjednocení pravidel, protože každý sport potřebuje jednotná pravidla, aby bylo zcela jasné, kdo je nejlepší na světě," uvedl. V Itálii, kde plážový tenis vznikl, tento sport vyznává 200 000 lidí. Americká varianta hry s klasickými tenisovými raketami bude muset ustoupit, míní Kožušník.

Česká asociace plážového tenisu registrovala v létě na sto pravidelně hrajících hráčů, za necelý rok si podle ní v Česku nový hybridní sport vyzkoušelo kolem tisícovky zájemců.

Reklama