Hlavní obsah

Federer způsobil poprask. Jeho slova v Austrálii smazali

Fenomenální tenista Roger Federer je miláčkem fanoušků, má image velkého šampiona, který dobývá tituly s noblesou gentlemana. Po celou kariéru se téměř vyhýbá kontroverzím, a i proto se světové značky předhánějí, aby se právě on stal ambasadorem jejich produktů. Tentokrát však švýcarský elegán šlápl přece jen na dost ožehavou půdu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roger Federer si to u části australských fanoušků hodně rozházel.

Článek

Část australských fanoušků, kteří ho díky jeho tradičně skvělým výkonům v Melbourne jinak milují, naštvala jeho soukromá aktivita. Federer oslovil s vřelými slovy známého a velmi kontroverzního rozhlasového moderátora Alana Jonese, který oznámil konec v jeho slavné 2GB rádiové show po 35 letech.

„Alane, tady je Roger. Chci ti popřát všechno nejlepší do dalších let a pogratulovat k 35leté kariéře. Měj se fajn a ať se ti daří," vzkázal Federer žurnalistovi.

„To je tedy milé překvapení. Jsem ohromen zprávami s vyjádřením podpory před mým posledním dnem v rozhlasu," potěšilo 79letého rozhlasového veterána ze Sydney.

Hezká slova adresovaná zasloužilému kmetovi ale velkou část fanoušků rozčílila. Jones totiž v minulosti nechvalně proslul celou řadou rasistických prohlášení či útoky proti ženám v politice a jiných veřejných funkcích.

V roce 2005 třeba inicioval revoltu, která přivedla do ulic Sydney tisíce lidí útočících na imigranty či jejich potomky.

Terčem jeho slovních útoků se staly třeba bývalá premiérka Julia Gillardová, starostka Sydney Clover Mooreová, šéfka opery Louise Herronová a nejčerstvěji premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová. Rovněž byl veřejně pranýřován za zkreslování dat ohledně klimatické změny nebo zdrojů obnovitelné energie.

Federer nebyl jediným hvězdným sportovcem, který Jonesovi poblahopřál. Zprávu mu zaslal třeba i bývalý atlet Usain Bolt.

Federerův vzkaz byl následně smazán v Austrálii z kanálu YouTube a Sky News Australia, nicméně na některých televizních stanicích byl odvysílán.

Reklama