Hlavní obsah

Berdych hladce postupuje a míří na duo Švýcarů

Jen jako lehčí trénink vypadal středeční souboj Tomáše Berdycha s Argentincem Dabulem ve 2. kole Australian Open. Český hráč svého soka vyprovodil hladce 6:1, 6:1, 6:3 a pokud se mu bude dařit i nadále, čeká ho symbolický mini Davis Cup. Ve třetím kole totiž narazí na švýcarského reprezentanta Wawrinku a pokud by uspěl, utkal by se dále s nejspíše s jeho slavnějším krajanem Federerem.

Článek

Ve třetím kole jste ještě rychleji než ve druhém...

Je to sice příjemné, ale uspět v úvodních dvou kolech je vlastně jen potvrzením turnajového nasazení. Ten pravý turnaj pro mě vlastně začíná teprve teď. Měl jsem sice od začátku převahu, ale i takovéhle jednoznačné zápasy bývají hodně zrádné - stačí chvilková ztráta koncentrace, najednou soupeř vycítí šanci a můžou ještě přijít problémy. Jsem rád, že jsem se jim ale tentokráte vyhnul.

Dabul neměl nárok, zlobily vás aspoň jeho časté kraťasy?

Zřejmě i díky mojí vydařené hře asi neměl moc šancí na úspěch, proto vytrvale zkoušel aspoň tento jediný taktický prvek, který mu občas vycházel. Ale nijak mě to na mojí vítězné cestě nezastavilo a musím přiznat, že mě i překvapila jeho menší pohyblivost. Očekával jsem totiž, že bude po kurtu běhat jako motorová myš, ale na některé míče naopak ani nereagoval. Takže určitě lehčí výhra, než jsem čekal.

Teoreticky máte před sebou dva švýcarské soupeře, abyste si zahrál s Federerem, musíte však nejdřív zdolat Wawrinku...

Wawrinka udělal za poslední rok velký výkonnostní skok, lehké to určitě nebude. Ale určitě si věřím, z dosavadních vzájemných zápasů mám o maličko lepší bilanci. On moc slabin nemá, hraje vyrovnané údery a jeho silnou zbraní je bekhend jednoruč.

Neporadíte se s Minářem, který s Wawrinkou vypadl v 1. kole?

Nebude to potřeba, spoléhám na vlastní zkušenosti ze vzájemných zápasů. Pokud ho zatlačíte, výborně se brání právě tím čopovaným jednoručným bekhendem, naopak o trochu horší má obranné údery z forhendu. O výsledku však rozhodne, jak budu hrát já sám.

Postupuje i vaše přítelkyně Lucka Šafářová. Věděl jste, že hraje téměř na vedlejším kurtu?

Nevěděl jsem, že bojuje přímo vedle. Vím jen, že měla hrát třetí zápas dne, ale kde přesně, to už jsem zjistit nestačil. Hlavní ale je, že vyhrála!

Více o Tomáši Berdychovi na Australian Open čtěte ve čtvrtečním Právu.

Reklama

Související témata: