Hlavní obsah

Nadal po nejdelším zápase historie Australian Open postoupil do finále

MELBOURNE/PRAHA

Španělský tenista Rafael Nadal postoupil po pětisetové bitvě do finále Australian Open, když porazil svého krajana Fernanda Verdaska 6:7, 6:4, 7:6, 6:7 a 6:4. Semifinálový duel trval pět hodin a čtrnáct minut a o tři minuty překonal nejdelší zápas historie turnaje v Melbourne. Ve finále se Nadal střetně s Rogerem Federerem ze Švýcarska.

Článek

Zápas od prvních míčů naznačil, že jednostrannou partii nelze čekat. V přetahované o každý fiftýn plné dlouhých výměn mohl jako první poodskočit ve čtvrté hře při Nadalově podání Verdasco, nalitý míč ale poslal smečí do autu. Nadal pro změnu nevyužil dva brejkboly v jedenácté hře za stavu 5:5 a v prvním setu proto rozhodla až zkrácená hra. V té se za stavu 5:4 přiklonila štěstěna k Verdaskovi, jehož bekhend mířící do autu škrtl o pásku a míček dopadl přesně na čáru. A vzápětí pětadvacetiletý hráč první sadu po 75 minutách ukončil.

V sedmé hře druhého setu nevyužil Nadal hned čtyři brejkboly, ale vynahradil si to o pár minut později. Další šanci za stavu 5:4 ze svého pohledu už využil. Při shodě zahrál Verdasco od zadní čáry čopovaný bekhend s takovou falší až to vypadalo, že Nadal nemůže míček doběhnout. Jenže nezdolný Španěl úder směřující po doskoku úplně mimo kurt nejen dostihl, ale ještě jej nechytatelným topspinem vrátil. A dalším vyhraným míčkem získal druhou sadu pro sebe.

Třetí i čtvrtý set rozhodly zkrácené hry

Ve třetí sadě se už už zdálo, že Nadal začíná získávat navrch, Verdasco ale přidal na agresivitě, dokázal svému soupeři vrátit dva brejky a srovnal krok. Za stavu 5:6 se turnajová čtrnáctka nenechala rozhodit téměř ztraceným vedením 40:0 a esem si vynutila tie-break. Ve zkrácené hře ale Verdaska zradila přesnost úderů, Nadal zaváhání svého krajana okamžitě využil a po 79 minutách udělal za třetí sadou vítěznou tečku.

Ve čtvrté sadě jakoby došly Verdaskovi síly. V přestávkách mezi gamy se nechal masírovat a na kurtu vypadal vyčerpaně. Čas na hřišti však dokázal eliminovat na minimum zlepšeným servisem, jímž si jasně držel hry, v nichž podával. A brzy jako by bylo po únavě. Nejdříve zaútočil za stavu 5:4 na vítězství, když se mu to nepodařilo, diváci mohli být svědky třetího tie-breaku v zápase. V tom jasně dominoval starší z obou Španělů, když vyhrál 7:1, a vybojoval si pátý set.

V tom několikrát útočil Nadal na podání svého soupeře. Zlom nastal v desáté hře, v níž podával Verdasko na udržení se v zápase. Nadal si vybojoval tři mečboly v řadě a třetí se mu podařilo proměnit, když čtrnáctý nasazený Verdasco udělal dvojchybu.

Zápas se stal nejdelším v historii Australian Open. Dosavadní rekord drželi Ital Omar Camporese a Boris Becker z Německa, jejiž zápas trval pět hodin a jedenáct minut. Duel mezi Nadalem a Verdaskem trval o tři minuty déle.

Finálový duel mezi Nadalem a Federerem startuje v 9:30 SEČ.

Australian Open:
Muži, semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Verdasco (14-Šp.) 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (7:2), 6:7 (1:7), 6:4.

Reklama