Hlavní obsah

Suárezovou jsem měla přečtenou, tvrdila Kvitová po první výhře

Navzdory nervozitě z domácí premiéry ve Fed Cupu zvládla osmnáctiletá Petra Kvitová úvodní brněnský souboj s nejlepší španělskou tenistkou Carlou Suárezovou a vyhrála ve dvou setech. Kvitová po utkání přiznala, že zejména v úvodu zápasu a potom i na konci byla pod velkým psychickým tlakem. "Postupně jsem se ale s trémou vypořádala," řekla po zápase.

Článek

"Byla jsem na utkání velmi dobře připravená, hru Suárezové jsem měla přečtenou. Celý zápas byla moje soupeřka pod tlakem. Tvořila jsem hru a měla ji pod kontrolou," uvedla Kvitová na tiskové konferenci po utkání.

Rychlý dvorec Kvitové vyhovoval mnohem víc než její soupeřce. "Míče ale často sjely dolů, a pokud dopadly na hluchá místa, tak skákaly hůře. Na některých zase po liftovaných úderech soupeřky odskakovaly hodně vysoko. Ale už jsem poznala, že tato kritická místa byla zejména podél postranní čáry u laviček trenérů. Tak jsem si na ně dávala pozor," zhodnotila povrch dvorce česká hráčka.

Na třetí set nemyslela

V závěru zápasu ji ale potkala za stavu 5:2 a 40:15 nečekaná krize. Při vlastním podání se dopustila dvou dvojchyb a následně neproměnila ani další dva mečboly. "Ale myšlenky na třetí set mě nenapadly. Jsem ráda, že jsem se nakonec s krizí vypořádala, za stavu 5:4 jsem zápas dokončila a získala první bod," dodala Kvitová.

Až později si vybavila podobnou situaci z minulosti. "V mladších žákyních jsem hrála utkání s Nedorostovou a také jsem vedla 5:2 ve druhém setu. Ten jsem prohrála a proměnila až dvanáctý mečbol ve třetím setu, který jsem vyhrála 6:1. Ale dnes mi pomohli diváci, kteří až neuvěřitelně dobře fandili," dodala Kvitová, která ocenila i přístup kapitána Petra Pály. "Řekl mi, že jsem lepší. Abych se jen uklidnila. Nenadával mi, jen mi radil, co mám hrát," vyzvedla koučovu pomoc.

Před spolužáky se chtěla blýsknout

V hledišti měla Kvitová vedle rodičů a bratrů i spolužáky z gymnázia, před kterými se chtěla blýsknout dobrým výkonem. A také si cenila týmovou pohodu, která se podle ní projevuje i na kurtu. Za důležité považuje i to, že mezi spoluhráčkami není rivalita. Přípravu před zápasem zakončuje osvědčený rituál z posledního vítězného utkání v Izraeli. "Uděláme kolečko, kouč něco zahuláká a my seanci ukončíme výkřikem," poodkryla týmové tajemství.

Jediné, na co si Kvitová v Brně stěžuje, je špatné spaní. Ale slibuje si, že po vítězném utkání ji už nebude provázet nervozita a konečně manko dospí.

Suárezová naopak po zápase neskrývala zklamání ze svého výkonu. "Nehrála jsem dobře. Měla jsem velmi špatný den. Měla jsem těžkou situaci, neboť Petra hrála hodně rychle a hlavně velmi dobře," poznamenala Suárezová, které rychlý brněnský kurt příliš nevyhovoval.

Španělka přiznala, že šanci na zvrat neviděla reálně. "Samozřejmě ve Fed Cupu není psychicky snadné dokončit zápas. Petra dnes nepodávala dobře, ale s krizí v závěru zápasu se brzy vypořádala. Já bych hlavně chtěla hrát v neděli podstatně lépe," dodala Suárezová.

Reklama

Související témata: