Hlavní obsah

Nadal pátý titul za sebou v Paříži nezíská, vypadl ve 4. kole

Španělský tenista Rafael Nadal rekordní pátý titul za sebou na Roland Garros nezíská. První hráč světa v neděli ve čtvrtém kole nestačil na Švéda Robina Söderlinga, kterému nečekaně podlehl po setech 2:6, 7:6, 4:6 a 6:7. Na pařížském grandslamu, kde vládl od roku 2005, prohrál Nadal první zápas v kariéře.

Článek

Pětadvacátý nasazený Söderling se o překvapení postaral už v prvním setu, který vyhrál 6:2. Stal se totiž prvním hráčem po dvou letech, který dokázal na Roland Garros uhrát s Nadalem alespoň sadu. Naposledy se to před ním povedlo ve finále v roce 2007 Rogeru Federerovi.

"Říkal jsem si, že to je jenom další zápas," řekl po utkání Söderling. "Celou dobu jsem se snažil hrát jako při obyčejném tréninku. Až když jsem vedl 4:1 v tie-breaku, začal jsem věřit," dodal.

Nadalova neporazitelnost na Roland Garros skončila po 31 zápasech, v nichž před dnešním duelem dvaadvacetiletý rodák z Mallorky ztratil pouhých sedm setů. "Když hrajete špatně, musíte prohrát. Je to moje chyba. On hrál dobře, vlastně velmi dobře, ale já jsem nehrál svůj nejlepší tenis, a proto jsem prohrál," řekl Nadal. "Jako jsem klidný, když vyhrávám, tak musím být klidný, když prohraji. Po čtyřech letech jsem tady prohrál, ale sezóna jde dál," dodal.

Čtyřiadvacetiletý Švéd si díky prvnímu vítězství nad Nadalem v kariéře zahraje poprvé grandslamové čtvrtfinále, v němž bude jeho soupeřem desátý nasazený Rus Nikolaj Davyděnko. Všechny tři předchozí zápasy Söderling se španělským tenistou prohrál, přestože předloni s ním na trávě ve Wimbledonu svedl pětisetovou bitvu.

Safinová je nadále suverénní

Naopak v ženské dvouhře pokračuje první tenistka světa Dinara Safinová v suverénních výkonech. Ve čtvrtém kole porazila domácí Aravane Rezaiovou 6:1 a 6:0 a v dosavadním průběhu pařížského grandslamu ztratila pouhých pět gamů.

Ve čtvrtfinále se třiadvacetiletá Ruska utká s Viktorií Azarenkovou z Běloruska, která vyřadila obhájkyni titulu Anu Ivanovičovou. Pro osmou nasazenou Srbku je vyřazení ve čtvrtém kole druhým nejhorším výsledkem na Roland Garros v kariéře. Naopak turnajová devítka Azarenková prošla do čtvrtfinále na grandslamu úplně poprvé.

Safinová na cestě do čtvrtfinále ztratila jen pět gamů, což je druhý nejlepší výkon v historii turnaje. Lepší byla ve stejné fázi Roland Garros pouze Mary Piercová, která před patnácti lety ztratila během čtyř zápasů o game méně. "Jsem opravdu překvapená, že to je jen pět gamů. Ale není to špatný pocit a doufám, že bude ještě dlouho pokračovat," citovala agentura Reuters Safinovou.

Do čtvrtfinále prošla také slovenská tenistka Dominika Cibulková, která tak zaznamenala největší úspěch na grandslamu v kariéře. Dvacátá nasazená hráčka porazila přemožitelku třetí hráčky světa Venus Williamsové Maďarku Agnes Szavayovou 6:2 a 6:4. Dosavadním maximem dvacetileté Slovenky byla účast ve čtvrtém kole letošního Australian Open.

French Open v Paříži (antuka, dotace 16,15 miliónu eur):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Söderling (23-Švéd.) - Nadal (1-Šp.) 6:2, 6:7 (2:7), 6:4, 7:6 (7:2), A. Murray (3-Brit.) - Čilič (13-Chorv.) 7:5, 7:6 (7:4), 6:1, Gonzalez (12-Chile) - Hanescu (30-Rum.) 6:2, 6:4, 6:2, Davyděnko (10-Rus.) - Verdasco (8-Šp.) 6:2, 6:2, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Safinová (1-Rus.) - Rezaiová (Fr.) 6:1, 6:0, Cibulková (20-SR) - Szavayová (29-Maď.) 6:2, 6:4, Azarenková (9-Běl.) - Ivanovičová (8-Srb.) 6:2, 6:3, Šarapovová (Rus.) - Li Na (25-Čína) 6:4, 0:6, 6:4.
Čtyřhra - 3. kolo:
A. Radwaňská, U. Radwaňská (Pol.) - Peschkeová, Raymondová (2-ČR/USA) 6:3, 6:2.

Reklama