Hlavní obsah

Serena Williamsová porazila sestru Venus a vyhrála Turnaj mistryň

Serena Williamsová vyhrála Turnaj mistryň a potvrdila tak fakt, že v pondělí usedne na tenisový trůn a rok zakončí jako světová jednička. Američanka v nedělním finále v Dauhá zvládla sesterský duel s obhájkyní Venus a zvítězila 6:2 a 7:6.

Foto: Fadi Al-Assaad, Reuters

Serena Williamsová s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň

Článek

Osmadvacetiletá Serena Williamsová dokázala triumfovat na Turnaji mistryň podruhé v kariéře. Poprvé se jí to podařilo již v roce 2001, přičemž tehdy jí ve finále vzdala krajanka Lindsay Davenportová.

"Cítím se skvěle, že jsem to dokázala podruhé. Je to těžké, protože každá hráčka je tady nebezpečná a sestra ze všech nejnebezpečnější, protože se tak dobře známe, ale zvládla jsem to," řekla Serena na kurtu, když předtím zatnula po využitém mečbolu pravou pěst.

Obě hráčky nastoupily na kurt s obvazy, Sereně "zdobil" levý stehenní sval a Venus levé koleno. Loňská vítězka Venus v prvním setu častěji chybovala, zatímco jistě hrající Serena ničila sestru skvělými returny. Serena dvakrát získala podání soupeřky a bez známky radosti v obličeji stvrdila výhru v první sadě čistou hrou. "Nereturnovala jsem tak dobře, jak bych si představovala, a občas jsem Sereně její podání až příliš usnadnila," řekla Venus.

Turnajem mistryň prošla Serena bez porážky

Ve druhém setu sledovalo chladné publikum razantní výměny od základní čáry. Serena musela čelit agresivnější a razantnější Venus, přesto nepustila sestru ani k jednomu brejkbolu. Sama ale ve druhé sadě také neprorazila Venus podání, a proto rozhodl tie-break. Ve zkrácené hře opět chybovala Venus a Serena šanci nepustila.

Mladší ze sester Willimasových potvrdila, že letos s Venus neprohrává. Zvítězila již počtvrté za sebou, přičemž sestru pokořila v Miami, na trávě ve finále Wimbledonu a ve skupině v Dauhá. Ve vzájemné bilanci vede Serena 13:10 a v zápasech o titul 8:3.

V letošním Turnaji mistryň nenašla Serena přemožitelku. Vyhrála všechny tři zápasy v Kaštanové skupině a v semifinále měla práci ulehčenou, jelikož Dánka Caroline Wozniacká vzdala kvůli zranění. Za titul si na konto připsala částku 1,55 miliónu dolarů.

Letos vyhrála Serena třetí turnaj, v lednu získala titul na Australian Open a pak nenašla přemožitelku ve Wimbledonu. "Dlouho jsou nevyhrála jiný turnaj než grandslamový. Teď jsem tuhle sérii protrhla, o to je triumf zábavnější," řekla s úsměvem tenistka. Jiný turnaj než grandslamový vyhrála naposledy v dubnu 2008 v Charlestonu.

Tenisový Turnaj mistryň v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 4,55 mil. dolarů):
Dvouhra - finále:
S. Williamsová (2-USA) - V. Williamsová (7-USA) 6:2, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Llagosteraová, Martínezová (3-Šp.) - Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) 7:6 (7:0), 5:7, 10:7.

Reklama