Hlavní obsah

Nad cestou českých vítězů DC na finále visí otazník

Účast tenistů, kteří před 29 lety vyhráli Davisův pohár, na finále současného českého týmu v boji o salátovou místu ve Španělsku je nejistá. Podle deníku Sport do Barcelony, kde se zápas uskuteční 4. až 6. prosince, nepojedou Tomáš Šmíd a Pavel Složil, asi ani Jan Kodeš a otazník visí nad Ivanem Lendlem.

Článek

Všechny bývalé vítěze Davisova poháru z roku 1980 pozval na utkání dopisem tenisový svaz ČTS a právě obsah dopisu někdejším hvězdám vadí. "Přijde mi, že tenhle dopis je na stejné úrovni, jako když mi ve dvanácti letech oznamovali, že mám jet na soustředění do Šumperka. To je jako za komunistickýho režimu," řekl Složil deníku.

Šmíd a Složil si stěžují, že jim svaz nabízí lístky a vstup do VIP prostor, ale v dopise se nic nepíše o tom, zda budou mít rovněž placený hotel a letenky, jak bývá ve světě zvykem. Kritizovali také, že musí dát svazu do 13. listopadu vědět, zda se zúčastní.

"Takzvanou 'dopisovou aféru', kterou někteří bývalí daviscupoví reprezentanti zdůvodňují svou plánovanou neúčast na finále v Barceloně, považuji pouze za zástupný problém," uvedl Kaderka ve svém prohlášení zaslaném médiím. Šéf svazu prý nechce situaci dále eskalovat na úkor příprav na daviscupové finále. "Proto nebudu jejich jednotlivé výroky komentovat. Budu rád, když si všichni užijeme historické tenisové finále, a to včetně týmu vítězů, pro který jsou a budou vstupenky stále k dispozici bez jakýchkoli podmínek či závazků."

Lendl přijede

O účasti bývalé světové jedničky Lendla jedná Česká sportovní, která finále marketingově a logisticky z české strany zajišťuje. "Věříme, že přijede, a uděláme vše proto, aby tam byli rovněž ostatní hráči," řekl ČTK mluvčí České sportovní Karel Tejkal.

Kodeš, který za své éry odehrál v Davis Cupu 94 zápasů, což je nejvíce z českých reprezentantů, byl předchůdcem Kaderky na postu šéfa ČTS (v roce 1998) a mají spolu dlouholeté spory. Ve svém prohlášení pro média Kodeš uvedl, že v minulosti pozvánky nedostával a nad tou nynější se podivil.

"Při utkání se Švýcarskem v Praze mi nebyl umožněn přístup do prostor pro čestné hosty, proto nechápu ani důvod, proč jsem najednou pozván, a to dopisem, o jehož obsahu si myslím, že je i smutnou vizitkou našeho svazového vedení," uvedl Kodeš.

Bývalý vítěz Wimbledonu i Roland Garros podotkl, že byl před několika měsíci v odborném časopise Tenis "opět nepřiměřeně zdiskreditován" Kaderkou před mladou generací i před členy tenisových oddílů či klubů. "Proto mi připadá zcela absurdní toto pozvání přijmout," uvedl s tím, že hráčům bude jako vždy držet všechny palce. "Protože vím, kolik to stálo úsilí probojovat se až do finále."

Svůj názor by Kodeš změnil pouze v případě, že by se Kaderka veřejně omluvil všem bývalým hráčům. "Jiřímu Hřebcovi, Tomášovi Šmídovi, Martině Navrátilové a mně za jeho urážlivé a některé i nepravdivé výroky v médiích. Byl bych pak schopen o mé přítomnosti u české výpravy znovu uvažovat," napsal Kodeš v prohlášení.

Reklama