Hlavní obsah

Nadal: Ztratil jsem sebevědomí a klid

PRAHA

Hned první utkání na Turnaji mistrů nedopadlo pro Rafaela Nadala podle jeho představ. Třiadvacetiletý Španěl v něm podlehl, letos již podruhé, Robinu Söderlingovi ze Švédska. A sen o přezimování na prvním místě světového žebříčku se mu tak pomalu rozplývá. "Moje forma ještě není na úrovni světové jedničky," přiznává rodák z Mallorky.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Rafael Nadal na Turnaji mistrů

Článek

Na letošní sezónu nejspíš nebude Rafael Nadal vzpomínat úplně v dobrém. Začátkem roku sice vyhrál Australian Open, avšak poté už neprobíhalo vše, tak jak si přál. Na French Open skončil v osmifinále, když prohrál s Robinem Söderlingem, pak si dva měsíce léčil bolavá kolena a přišel o post světové jedničky. A aby toho nebylo málo, po návratu na kurty se v září opět zranil. Nyní už je sice v pořádku, ale ne zrovna v nejlepší formě...

I přesto všechno měl však Rafael Nadal ještě šanci vrátit se na tenisový trůn. Na Turnaji mistrů je ve hře 1500 bodů a rozdíl mezi ním a Federerem je 945 bodů... Za určitých okolností tak mohl Federera z postu světové jedničky sesadit. Avšak pondělní prohra s Robinem Söderlingem mu jeho sen nejspíš zhatila.

"Proti Robinovi jsem nehrál špatně. V rozhodujících situacích jsem ale nedokázal zůstat v klidu a chyboval jsem," vysvětloval Nadal příčiny prohry. "Moje forma ještě není na úrovni světové jedničky. Myslím, že šance být jedničkou, je pryč," uvedl dál na svých webových stránkách Nadal.

Prožívá teď horší období

Olympijský vítěz z Pekingu již více než půl roku nevyhrál žádný turnaj. "Druhá polovina roku pro mě byla těžká. Pravděpodobně jsem ztratil trochu sebevědomí a také klid. Ale takový už je sport. Někdy máte skvělé období, jindy zase horší. A to asi zrovna prožívám já," přiznal třiadvacetiletý Španěl. "Bude velmi těžké zakončit tuhle sezónu dobrým výsledkem. Ale od začátku příštího roku budu tvrdě pracovat na tom, abych odstartoval dobře.  Abych měl šanci vyhrát všude tam, kam přijedu," uzavřel Nadal.

Ve středu se Rafael Nadal na Turnaji mistrů utká s Nikolajem Dvayděnkem, v pátek pak s Novakem Djokovičem. Příští týden zamíří do Barcelony, kde jej čeká finále Davis Cupu proti České republice.

Reklama