Hlavní obsah

Tenisté v Prostějově dělají před finále DC "hrubou" přípravu

V malé nafukovací hale na antuce v Prostějově získávají čeští tenisté úderovou jistotu před finále Davisova poháru. Tomáš Berdych a Jan Hájek si díky sparingpartnerovi Dušanu Lojdovi zvykají na míče létající z levé ruky a kapitán Jaroslav Navrátil všem především ordinuje takzvanou hrubou přípravu.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Tomáš Berdych (vlevo) sleduje Jana Hájka v tenisové prostějovské hale.

Článek

"Teď se trénuje hodně, je to o úderech, o servisech, není to o gamech," řekl Navrátil na dnešní tiskové konferenci. S částí týmu kapitán trénuje od pondělí, zatímco česká jednička Radek Štěpánek ladí formu v Americe na Floridě a poslední člen české nominace, deblista Lukáš Dlouhý, ještě hraje Turnaj mistrů v Londýně.

"Cítím se zdravotně výborně. Trénuji od rána do večera a už se na finále strašně moc těším," vzkázal Štěpánek z Bradentonu. "Já se ještě soustředím na Masters, ale hned jak skončím, tak pro mě začne Davisův pohár a věřím, že uspějeme," dodal Dlouhý z Británie.

Část týmu připravující se v Prostějově sice nehraje sety, ale již využívá přítomnosti Lojdy. Toho kapitán Navrátil zvolil záměrně, protože Španělé mají v nominaci tři levoruké tenisty. "Tohle jsem udělal poprvé, protože tím můžeme modelovat leváky. Hlavně je třeba si zvyknout na servis, který lítá do levé strany," řekl.

Berdych měl týdenní volno

Aktuálně 203. hráč světa Lojda je poprvé v týmu pro Davisův pohár a hned při finále. "Je to pro mě velká motivace. Snažím se klukům dávat co nejvíc, nezkouším Nadaloviny nebo Verdascoviny, s šátkem ani obvázanými koleny nehraji. Důležité je, že si za těch čtrnáct dnů zvyknou na tenis z levé ruky," konstatoval Lojda. "Je to obrovská výhoda, že že si na to můžeme zvyknout," přitakal Berdych.

Berdych si dal po posledním turnaji v Paříži necelý týden volno. Pár dnů strávil s přítelkyní Lucií Šafářovou v Dubaji. "Oddychl si po náročné sezóně," řekl Navrátil. "Bylo to po dlouhém roce potřeba, aby člověk zase získal chuť a mohl nechat na kurtu sto procent, i když pro takovéhle utkání by člověk obětoval vždy všechno," řekl hráč.

Kapitán pozorně sleduje i Turnaj mistrů, protože v Londýně hrají opory španělského daviscupového týmu. Rafael Nadal v pondělí začala prohrou se Švédem Robinem Söderlingem, který druhého hráče světa porazil i letos na Roland Garros. "Söderling na Nadala umí hrát. Nebral bych na to zřetel, je to jiný turnaj," řekl kapitán.

Tenisté přiletí do Barcelony v sobotu dopoledne a trénovat ve Španělsku začnou o den později. K dispozici budou mít dva kurty. "Takže budeme mít dost hodin na to zvyknout si," řekl Navrátil.

V neděli se tým možná vydá do ochozů fotbalového stánku Nou Cap sledovat duel Barcelony s Realem Madrid. "Pokud budou lístky, tak by to bylo dobré," řekl Berdych, jenž tipoval výhru Barcelony 2:0.

Reklama

Související témata: