Hlavní obsah

Tenista Hájek se chce v daviscupovém týmu zabydlet

Možná už dnes mohl být na úrovni současných českých hvězd Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Tenista Jan Hájek se ale nezaobírá tím, že rozmach jeho kariéry opakovaně zbrzdily zdravotní problémy, a věří, že jeho chvíle přijde.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Hájek před odletem do Španělska na finále Davisova poháru.

Článek

Letos se olomoucký rodák Hájek dostal poprvé do výběru pro Davisův pohár. Lepší premiéru nemohl zažít, jelikož byl členem týmu, který vyhrál v září v Chorvatsku a postoupil po 29 letech do finále. Nyní je Hájek i v Barceloně, kde budou Češi od pátku bojovat o salátovou mísu.

"Dostal jsem se do týmu v nejlepší čas, co to šlo. Poprvé jsem byl v Poreči a teď jsem na finále. Co víc si můžu přát?" řekl Hájek. Věděl, že tíha zápasu leží hlavně na Štěpánkovi a Berdychovi. "Jsou lídry a doufám, že budou ve stoprocentní formě. Ale kdyby se něco stalo, tak jsem maximálně připraven," uvedl Hájek.

Přítel bývalé šestnácté hráčky světa Dáji Bedáňové letos zažívá krásné období. Konečně ho nic netrápilo, což se projevilo na jeho výkonech. Vyhrál tři challengery ATP a přidal jedno finále. V žebříčku se díky tomu od ledna posunul ze 474. až na současné 102. místo a je tak na dohled 71. pozici, svému maximu z roku 2006.

"Těžko říkat, kam (žebříčkově) patřím. Asi patřím tam, kde jsem, a nelze tvrdit, že bych mohl být někde jinde. Jedna věc je potenciál mít, a druhá ho využít," konstatoval Hájek.

O zraněních se nechce bavit

Nestanovil si proto ani metu, na kterou se chce jednou dostat. "Jestli to skončí na osmdesátým, třicátým místě, nebo se už neposunu, to záleží na mnoha okolnostech. Já se budu snažit hrát každý zápas naplno," řekl.

Hájek se už musel vypořádat s tolika zdravotními potížemi, že se o nich ani nechce bavit. "Není to příjemné," pronesl hráč, který léčil zánět srdečního svalu, měl problémy se zády, ramenem i s koleny.

Loni přechodil mononukleózu. "Z toho plynuly bolesti kloubů, ale letos se mi zdravotní problémy vyhýbaly. Vše je v pořádku a dělám maximum, abych se udržel v kondici a šel tak štěstíčku naproti," řekl.

V 26 letech není podle svých slov tenisově "starej". Věk nemusí hrát roli, což ukazuje Štěpánek, který je v 31 letech dvanáctý na světě. "Obecně pozoruji, že Češi dozrávají trošku pozdějc. Kromě Berdycha se prosazují mezi 25 až 28 lety. Nechci říci, že moje chvíle přijde, ale budu se o to snažit," řekl Hájek.

Třeba ho k životním okamžikům nasměruje právě finále Davisova poháru. A nelituje, že se do týmu dostal až nyní. "Je to tak, to je život. Všechno má svůj podnět. Jak to bylo, je asi správně. Jsem rád, že jsem v týmu teď, a snad se v něm na pár let usídlím," dodal.

Reklama

Související témata: