Hlavní obsah

Finálový boj o salátovou mísu načnou Berdych s Nadalem

BARCELONA

Tenisté Tomáš Berdych a Rafael Nadal odstartují svým pátečním duelem finálový souboj o salátovou mísu v Davis Cupu. Jako druzí v pořadí nastoupí na barcelonský kurt česká jednička Radek Štěpánek a David Ferrer, který nahradil původně nominovaného Fernanda Verdaska.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český tenista Tomáš Berdych (vpravo) a Rafael Nadal ze Španělska po losování finále Davisova poháru

Článek

Berdych má se španělskou jedničkou negativní bilanci. S Nadalem se střetl již v osmi zápasech a v pěti z nich odešel poražen. V posledních čtyřech vzájemných duelech Nadal slavil vítězství. Na antuce se spolu střetli dvakrát a ani jednou se Berdychovi nepodařilo Španěla porazit. Zápas mezi Rafaelem Nadalem a Tomášem Berdychem zahájí finálový duel Davisova poháru, utkání začíná v 16 hodin.

Po nich nastoupí na kurt Radek Štěpánek a David Ferrer, který podle předpokladů nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila nahradil v původní nominaci Fernanda Verdaska. Zápas slibuje napínavou podívanou. Tři z jejich šesti vzájemných zápasů musel rozhodnout až pátý set. Bilance duelů je vyrovnaná, oba hráči zvítězili ve třech duelech. V posledním měření sil byl úspěšný Štěpánek. Na antuce se oba tenisté potkali dvakrát a oba si připsali po jednom vítězství. Po posledním utkání na cihlovém povrchu se však radoval Španěl.

Ferrer místo Verdaska? Pro Čechy žádné překvapení

Český tým nepřekvapilo, že v pátek dostane přednost Ferrer před Verdaskem, kterého trápilo zranění nohy. "Já jsem si myslel, že to tak bude, od té doby, co se šuškalo, že Fernando není fit. Každý španělský hráč je na té nejvyšší úrovni, bude to těžký zápas. Jsem připraven na každého z nich a těším se," řekl Štěpánek. "Čekali jsme, že Verdaska pošetří na debla a na neděli," přitakal kapitán Navrátil.

Do sobotní čtyřhry jsou na španělské straně nominování deblový specialista Feliciano Lopez a Fernando Verdasco. Zatímco Lopez k utkání určitě nastoupí, o tom, zda do utkání zasáhne i Verdasco, rozhodne až to, zda bude zcela zdravotně v pořádku. Z Turnaje mistrů v Londýně si totiž přivezl zranění na noze.

Na české straně byli nominováni Lukáš Dlouhý a Jan Hájek. Pokud se však nestane něco mimořádného, do čtyřhry by měli nastoupit podobně jako v předchozích daviscupových duelech Radek Štěpánek společně s Tomášem Berdychem.

V nedělních zápasech se střetnou nejdříve jedničky obou týmů Rafael Nadal a po nich David Ferrer a Tomáš Berdych.

Čeští tenisté se do finále Davisova poháru probojovali po 29 letech. V roce 1980 zvítězili tenisté Československa v Praze nad Itálií. Všechny body tehdy zařídili Ivan Lendl a Tomáš Šmíd.

Program:
Španělsko - Česká republika (Barcelona - hala Sant Jordi, antuka):
Pátek: 16:00 Nadal - Berdych, Ferrer - Štěpánek,
Sobota: 16:00 López, Verdasco - Dlouhý, Hájek,
Neděle: 12:00 Nadal - Štěpánek, Ferrer - Berdych.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík