Hlavní obsah

Berdych: Nemusíme sedět v rohu a truchlit

BARCELONA

Po třech zápasech už je jasné, že na Davis Cup budou Češi muset dál čekat. Tomáši Berdychovi s Radkem Štěpánkem ale není potřeba cokoli vyčítat. Naopak. Vždyť to byla skvělá jízda a nejdelší český tenisový rok za posledních 29 let. „Však jsme si v kolečku na závěr zakřičeli: My tu mísu stejně vyhrajem,“ řekl Berdych.

Foto: Albert Gea, Reuters

Tomáš Berdych během finále Davis Cupu

Článek

S Radkem Štěpánkem jste se po mečbolu objali, co jste si řekli? Víceméně jsme si gratulovali. Poděkovali si za tu práci, jak se nám dařilo a jak jsme to dotáhli až do finále.

Co se vám za pár let vybaví, až budete na Davis Cup 2009 vzpomínat? Asi finále. Ale vzpomínek je spousta za celý rok. Ale finále i tou atmosférou a ziskem spousty zkušeností. Když se dostanete příště do tak obrovského zápasu, tak podvědomí ví, že tu situaci jste už zažili.

Může vám dát finále i víc sebevědomí do individuální sezóny? Určitě jo. Kdyby tam byla i nějaká vyhraná utkání, tak by to bylo ještě lepší... Ale nemůžeme počítat, že budeme porážet Nadala na antuce. Získali jsme zkušenosti, snad budou ku prospěchu.

Jaká vůbec byla atmosféra před sobotou? Ale jo. Pořád to bylo dobrý, i když asi ne tak, jako kdybychom vedli nebo byl stav 1:1, což klidně mohl být. Bohužel v pátek nás porazili, oni potřebovali jeden bod a došli si pro něj v deblu. Ale věřili jsme, že to můžeme dotáhnout do neděle.

Jak moc ovlivní výkon hráče, když má kolem sebe patnáct tisíc lidí, kteří přejí soupeři? Atmosféra v Barceloně byla skvělá. I když jsme hráli venku, nedá se to srovnávat s ničím. Ani s tím, co jsem zažil třeba v jednom z mých prvních utkání Davis Cupu v Argentině. Úplně něco jiného. Lidé ve Španělsku tenisu neskutečně rozumí. Užívali jsme si to. Třeba v konci třetího setu ke mně za toho obrovského kraválu přišel Radek a řekl jen: To je skvělý, co? Bylo, stálo to za to. To jsou ty zážitky, které si odnášíte.

Motivovali vás i čeští fanoušci? Určitě. Jsem strašně rád, že jich přijelo tolik. Těšilo nás, že tu byli i ti, kteří s námi po Davis Cupu jezdí celý rok. Patří jim dík. Snad jsme Česko tenisem aspoň trochu pobláznili.

Už jste někdy skákal vítězný tanec po porážce?(pousměje se) Ještě ne. Ale dneska to tam patřilo. Nemáme se za co stydět. Nemusíme sedět v rohu a truchlit. Odehráli jsme spoustu skvělých utkání. Jednou za rok jsme prohráli, jsme druzí na světě. To není špatné. Bylo by dobré udržet si atmosféru v mužstvu i dál.

Chtěli jste tenisové Nagano. Kolik byste si vsadil, že se ho v Davis Cupu dočkáte? Nerad sázím (úsměv).

Takže jinak: dočkáte se ho? Bylo by hezké na to ještě někdy navázat. Kdyby se to někdy ještě líp sešlo, kdybychom hráli doma, třeba...

Padla na to řeč, že to příště bude lepší? Určitě! Právě v tom kolečku po zápase jsme si dali znovu náš osvědčený pokřik: My tu mísu stejně vyhrajem!

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články