Hlavní obsah

Češi neuhráli ani bod, Španělé zvítězili ve finále Davis Cupu vysoko 5:0

BARCELONA

Ani v neděli nezískali čeští tenisté bod ve finále Davisova poháru proti Španělům. V Barceloně prohráli jak Jan Hájek, který nestačil na Rafaela Nadala, tak i Lukáš Dlouhý, jenž podlehl v hale Sant Jordi Davidu Ferrerovi. Češi tak podlehli celkově 0:5, na sety pak 2:13. Naposledy skončilo finále takovým debaklem před 12 lety, kdy Švédové nepovolili doma ani bod Američanům.

Foto: David Ramos, ČTK/AP

Španělští tenisté slaví vítězství v Davis Cupu.

Článek
Fotogalerie

Nejdříve nastoupil na kurt Hájek, který nahradil v české nominaci Radka Štěpánka a ve svém prvním vzájemném střetnutí se světovou dvojkou Nadalem mu utekl začátek. Rychle prohrával 0:3, pak sice držel se čtyřnásobným vítězem Roland Garros docela krok, ale sadu už zachránit nedokázal.

Uvolněně hrající český hráč předvedl pár "kraťasů", dokázal Nadala i zatlačit a za stavu 4:3 ve druhém setu měl dvakrát šanci na brejk. Nevynucené chyby ho ale o zisk soupeřova podání připravily. Španěl hned vzápětí ukázal, jak se brejkbol proměňuje, a zápas vyhrál.

"Jsem nesmírně rád, že jsem dostal příležitost, i když to je za rozhodnutého stavu. Chtěl jsem šanci využít, předvést nejlepší výkon a dokázat, že s nejlepšími hráči hrát umím," řekl Hájek. "Jsem se svým výkonem spokojený, i když chybičky tam byly. Ale musím vzít v potaz, že jsem hrál proti jednomu z nejlepších hráčů světa a on krizové situace zvládá na výbornou. To byl klíč, proč jsem prohrál," dodal.

Malé repliky salátové mísy dostali vedle vítězů i čeští hráči. "Je to nádherný pocit, je to druhé místo. Samozřejmě bych radši jako kapitán držel velký pohár, ale musíme smeknout klobouk. Španělé byli vynikající a není ostuda tady prohrát 0:5," řekl Navrátil.

V závěrečné dvouhře třídenního klání pak prohrál Lukáš Dlouhý s Davidem Ferrerm 4:6 a 2:6, rozhodl tak o tom, že Češi odjíždějí z Barcelony s porážkou 0:5.

O úspěšné obhajobě Španělů bylo rozhodnuto už v sobotu. Nejprve v pátek prohrál Berdych s Nadalem 5:7, 0:6 a 2:6 a Štěpánek ztratil vedení 2:0 s Ferrerem a padl po setech 6:1, 6:2, 4:6, 4:6 a 6:8. V sobotním deblu nevykřesali naději Štěpánek s Berdychem, kteří podlehli Fernandu Verdaskovi a Felicianu Lópezovi ve třech setech 6:7, 5:7 a 2:6.

Finále Davisova poháru v Barceloně (antuka, hala Sant Jordi):
Španělsko - Česko 5:0
Nadal - Hájek 6:3, 6:4, Ferrer - Dlouhý 6:4, 6:2

Reklama