Hlavní obsah

Nadal sice přišel o post jedničky, vítězství v Davis Cupu mu to ale vynahradilo

PRAHA

Rafael Nadal neprožil letos zrovna nejlepší rok. Trápila ho zranění, přišel o post světové jedničky, rozvedli se mu rodiče... A tak jeho největším přáním bylo vyhrát alespoň Davisův pohár. Jeho sen se mu o uplynulém víkendu splnil. "Takovýto konec sezóny jsem potřeboval," přiznal třiadvacetiletý španělský tenista.

Foto: Juan Medina , Reuters

Rafael Nadal se salátovou mísou pro vítěze Davis Cupu

Článek

Rok 2009 začal pro Rafaela Nadala nejlépe, jak mohl. Poprvé v kariéře vyhrál Australian Open, když ve finálové pětisetové bitvě porazil Švýcara Rogera Federera. Poté do své sbírky přidal ještě čtyři tituly. V březnu vyhrál turnaj v Indian Wells, v dubnu v Monte Carlu a Barceloně a začátkem května se radoval z triumfu v Římě. Tehdy ho jistě ani ve snu nenapadlo, že na další trofej bude čekat více než půl roku...

Na French Open vypadl třiadvacetiletý Španěl už v osmifinále, když nestačil na pozdějšího finalistu Robina Söderlinga ze Švédska. Poté se rozhodl léčit svá bolavá kolena, která ho trápila už delší dobu. Léčba se však nakonec oproti původním plánům protáhla a Nadal nemohl obhajovat titul z Wimbledonu. Po 46 týdnech také přišel o post světové jedničky. Další ránou pro něj byl rozvod rodičů.

Poslední letošní přání se mu splnilo

Na okruh ATP se vrátil v polovině srpna. Na zářijovém US Open prošel až do semifinále, ale pak si opět musel dát pauzu. Poranil si břišní svaly. Když se v říjnu vrátil, nebyl to ten Rafael Nadal, na kterého byli fanoušci zvyklí. A asi největším překvapením bylo, když na nedávném Turnaji mistrů nevyhrál ve třech zápasech ani jeden set.

A tak měl vítěz šesti grandslamů jediné přání - vyhrát alespoň Davis Cup. A sen se mu v uplynulém víkendu splnil, když ve finále Španělé porazili Českou republiku. "Takovýto konec sezóny jsem potřeboval," přiznal na britských webových stránkách Eurosportu.

Rafael Nadal se raduje z výhry ve finále Davis Cupufoto: ČTK/Jaroslav Ožana

"S ohledem na problémy, které jsem měl, je to velký úspěch a úžasný pocit," radoval se ze salátové mísy rodák z Mallorky. "Bylo nádherné si celé tři dny užívat tu skvělou podporu našich fanoušků."

A tak nakonec pro olympijského vítěze z Pekingu vše dobře dopadlo a svou letošní sezónu hodnotil pozitivně. "Nemohu říci, že to byl špatný rok. Vyhrál jsem svůj první grandslam na tvrdém povrchu, tři turnaje Masters a nyní v Barceloně. Kdyby mi tohle někdo řekl na začátku sezóny, bral bych to," uzavřel šťastný Rafael Nadal, který bude nyní pár dní relaxovat a poté se opět vrhne na trénink, aby se v roce 2010 představil zase v té nejlepší formě. "Udělám maximum pro to, abych se vrátil zpátky na vrchol."

Reklama

Související témata: