Hlavní obsah

Berdych se těší na kapra a vanilkové rohlíčky

Radek MalinaPrávo

Byl jedním ze strůjců šokujícího tažení českého tenisového týmu do finále Davis Cupu. Chmurné myšlenky z finálové prohry Tomáš Berdych zaháněl tréninkem. Během nadcházejících vánočních svátků však i čtyřiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí raketu odloží a bude si užívat klidu a pohody.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Berdych

Článek

„Přestože se chystám na Australian Open, i pro mě představují svátky zklidnění a uvolnění,“ vypráví Berdych, aktuálně dvacátý hráč světa. Ještě ve středu trénoval v Prostějově. „Teprve čtyřiadvacátého ráno jedu k rodičům do Valašského Meziřičí a Štědrý den prožiji s nimi. Určitě se vypravíme ještě za příbuznými z máminy strany, protože já se domů během roku příliš nedostanu,“ říká vítěz pěti turnajů ATP.

Přestože už dlouhé roky chodí s tenistkou Lucií Šafárovou, Vánoce tráví každý u svých rodičů. „Zatím jsme na Štědrý den každý se svojí rodinou,“ vypráví borec, který byl před dvěma lety na žebříčku devátý.

Dárky nakupuje průběžně

Doufá, že až po večeři zamíří s rodinou k vánočnímu stromečku, stejně jako v minulosti jeho dárky nejbližší potěší. „Vždy je se snažím překvapit. Ale není to tak, že by u nás pod stromečkem byly mraky dárků. Snažím se všem včetně přítelkyně dělat radost celý rok,“ říká Berdych.

„Nejde o žádné nákupy na poslední chvíli. Vše pořizuji průběžně. Vlastně je na shánění překvapení čas celý rok,“ směje se tenista. „Rozhodně nejsem z těch lidí, kteří běhají třiadvacátého prosince po nákupních centrech,“ kroutí nechápavě hlavou nad shonem na poslední chvíli.

Kil navíc se nebojí

„Pro mě totiž dny spjaté se Štědrým dnem představují hlavně klid,“ tvrdí Berdych, který se těší zejména na dobroty z maminčiny kuchyně. „Obecně mám rád ryby, takže si rozhodně dám kapra a pochopitelně salát. Moc si také pochutnám na vanilkových rohlíčcích,“ culí se Berdych a ujišťuje, že se svátečním lahůdkám nevyhýbá už od rána. „Na zlaté prasátko nečekám,“ říká s cukajícími koutky.

Problémů s nadváhou se nebojí. „Za dva dny nicnedělání vážně nestihnu přibrat. To bych považoval skutečně za velký úspěch, kdybych si šestadvacátého stoupl na váhu a měl nějaké kilogramy navíc…“

S nejbližšími bude pouhé dva dny. „Už na Štěpána pojedu zpátky do Prostějova, abych se vrátil k tréninku, protože osmadvacátého prosince letím do Austrálie, kde třetího ledna začíná turnaj v Brisbane,“ vykládá Berdych.

Reklama