Hlavní obsah

Štěpánek bude obhajovat titul v Brisbane ve finále s Roddickem

Tenista Radek Štěpánek postoupil do finále turnaje v Brisbane, na kterém obhajuje loňské vítězství. Druhý nejvýše nasazený hráč v sobotu deklasoval Francouze Gaela Monfilse 6:2 a 6:1. Naopak Tomáš Berdych v druhém semifinále s Američanem Andym Roddickem neuspěl a po více než dvou hodinách turnajové jedničce podlehl 6:1, 3:6 a 4:6.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Radek Štěpánek se raduje z postupu do finále turnaje v Brisbane

Článek

Štěpánkovi stačila k vítězství nad třetím nasazeným Monfilsem hodina poté, co vyhrál deset z posledních jedenácti gamů. Jednoznačný zápas kontrastoval s předchozím vzájemným duelem obou tenistů. V listopadu na Masters v Paříži vyhrál Monfils ve třech setech za dvě hodiny a 42 minut.

Český daviscupový reprezentant přiznal, že ho hladký průběh utkání překvapil. "V Paříži to byla obrovská skoro tříhodinová bitva. Dneska jsem hrál od začátku výborně, snažil se být agresivní a dostávat ho pod tlak," uvedl na webu ATP jednatřicetiletý rodák z Karviné. "Když jsem ve druhém setu získal brejk na 4:0, tak už musel vědět, že to neotočí. Myslím, že v tu chvíli jsem ho definitivně psychicky zlomil," prohlásil.

"Být zase ve finále je úžasné. Pořád na loňský rok vzpomínám a pokud mi kouzlo vydrží i na zítra, bude to skvělé," řekl Štěpánek, kterému vychází vstup do sezóny stejně jako loni. Finále si zahraje pojedenácté v kariéře a pokusí se získat pátý titul.

O osm let mladší Monfils si stěžoval na potíže s ramenem. "On hrál výborně a zasloužil si vyhrát. Trochu mě trápilo namožené rameno. Trvá to už přes týden, musím být opatrný," uvedl s výhledem na Australian Open Francouz, který Štěpánkovi podlehl podruhé v pěti dosavadních zápasech.

Tomáš Berdych během zápasu s Američanem Roddickemfoto: ČTK/AP/Tertius Pickard)

Berdych překvapivě předčil Roddicka v počtu es, kterých zahrál dvanáct oproti sedmi Američanovým, ale navzdory výbornému úvodu nakonec bývalé světové jedničce podlehl. "Občas úmyslně soupeře zmatu a pak udeřím," žertoval Roddick o první sadě, kterou prohrál 1:6. "Klíčový okamžik zápasu byl úvod druhého setu, kde bylo důležité nepustit ho do hry a zastavit jeho euforii," dodal.

Roddick, jenž se v Brisbane vrátil na okruhu ATP po říjnovém zranění kolena, si vylepšil vzájemnou bilanci s českým tenistou na 4:2. Proti svému finálovému soupeři je na tom ještě lépe: Štěpánka zatím pětkrát porazil a pouze jednou s ním prohrál.

Davyděnko porazil Nadala a získal titul v Dauhá

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko vyhrál turnaj v Dauhá. Ve finále se Španělem Rafaelem Nadalem odvrátil dva mečboly a světovou dvojku porazil 0:6, 7:6 a 6:4.

Davyděnko přitom do zápasu nevstoupil vůbec dobře a v první sadě dostal "kanára". V druhém setu se ale zlepšil, a když v tie-breaku odvrátil dva mečboly, získal sadu pro sebe. V třetím setu už měl ruský tenista navrch a zápas rozhodl při soupeřově podání.

V semifinále ruský tenista vyřadil Rogera Federera a podruhé v kariéře dokázal na jednom turnaji porazit jak švýcarskou světovou jedničku, tak Nadala. Vedle Davyděnka má podobnou bilanci s nejlepšími dvěma hráči současnosti ještě Argentinec David Nalbandian.

Davyděnko navzdory nepovedenému vstupu do zápasu potvrdil, že se mu proti Nadalovi v poslední době daří. Loni ho ve třech vzájemných zápasech dvakrát porazil a v obou případech soupeři nedovolil uhrát ani set. Celkovou bilanci s Nadalem si dnes šestý hráč světa vylepšil na pět výher a čtyři porážky.

Heninová při svém návratu podlehla ve finále Clijstersové

Belgičanka Justine Heninová na svém prvním turnaji po rok a půl dlouhé pauze titul nezískala. Ve finále v Brisbane prohrála v souboji bývalých světových jedniček s krajankou Kim Clijstersovou 3:6, 6:4 a 6:7.

Šestadvacetiletá Clijstersová vstoupila do zápasu skvěle a po vyhraném prvním setu se ve druhé sadě ujala vedení 4:1. O rok starší Heninová však dokázala získat osm gamů za sebou a v rozhodujícím setu se ujala vedení 3:0. Clijstersová vyrovnala, za stavu 4:5 odvrátila soupeřčiny mečboly a o vítězství rozhodla v tie-breaku.

"To byl zápas... Myslím, že jsme si s Justine pro zbytek roku nasadily laťku dost vysoko," řekla Clijstersová, která se vrátila k tenisu po dlouhé pauze loni. Kariéru ukončila v květnu 2007, po porodu dcery se však rozhodla znovu hrát a dokázala zvítězit na US Open.

V Aucklandu triumfovala Wickmayerová

Belgičanka Yanina Wickmayerová se stala první vítězkou turnaje WTA v roce 2010. Dvacetiletá hráčka ve finále v Aucklandu porazila nasazenou jedničku Flavii Pennettaovou z Itálie 6:3 a 6:2 a úspěšně se vrátila na kurty po zrušeném trestu za porušení dopingových pravidel.

"Jsem nadšená, že všechno takhle dopadlo a k dobrému se obrátilo. Na tenhle týden asi nikdy nezapomenu, zůstane v mém nitru po zbytek života," zářila loňská semifinalistka US Open.

Wickmayerová dostala v listopadu roční zákaz startů společně s krajanem Xavierem Malissem za to, že třikrát nenahlásila místo svého pobytu antidopingovým komisařům. Oba se odvolali k mezinárodní sportovní arbitráži CAS a obrátili se také na Evropskou komisi v Bruselu a Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Mezinárodní tenisová federace ITF pak jejich trest zrušila.

Na turnaj v Aucklandu dostala Wickmayerová divokou kartu a prošla pavoukem bez ztráty setu. "Nehrála jsem špatně, ale ona byla neuvěřitelná a zasloužila si vyhrát," řekla Pennettaová.

Finále začala Wickmayerová dvojchybou a brzy prohrávala 1:3, ale pak vývoj otočila. Ve druhé sadě vyhrála posledních pět her utkání. "Flavia mě donutila hrát nejlépe, jak umím. Věděla jsem, že mi vrátí snad každý míč, a proto jsem hrála agresivně," řekla Belgičanka.

První týden se ponese v duchu belgických tenistek. V Brisbane hrají ve finále Justine Heninová s Kim Clisjtersovou. "Paráda, je to krásný první týden roku. Doufejme, že to takhle bude pokračovat," uvedla Wickmayerová.

BRISBANE (tvrdý povrch):
Muži (dotace 372 500 dolarů), dvouhra - semifinále:
Štěpánek (2-ČR) - Monfils (3-Fr.) 6:2, 6:1, Roddick (1-USA) - Berdych (4-ČR) 1:6, 6:3, 6:4.
Ženy (dotace 220 000 dolarů), dvouhra - finále:
Clijstersová (1-Belg.) - Heninová (Belg.) 6:3, 4:6, 7:6 (8:6).
AUCKLAND (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 220 000 dolarů), dvouhra - finále:
Wickmayerová (3-Belg.) - Pennettaová (1-It.) 6:3, 6:2.
Ženy, čtyřhra - finále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Grandinová, Granvilleová (JAR/USA) 7:6 (7:4), 6:2.
DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 1,024.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Davyděnko (3-Rus.) - Nadal (2-Šp.) 0:6, 7:6 (8:6), 6:4.

Reklama

Související témata: