Hlavní obsah

Federer počtvrté vyhrál Australian Open, Murrayho porazil ve třech setech

MELBOURNE

Švýcarský tenista Roger Federer porazil ve finále Australian Open Brita Andyho Murrayho 6:3, 6:4 a 7:6, a první grandslam sezóny opanoval už počtvrté v kariéře. Celkově si světová jednička připsala už šestnáctý triumf na jednom z grandslamů. Ani Murray tak nedokázal zlomit prokletí Velké Británie na grandslamových turnajích, naposledy se Britové z titulu radovali zásluhou Freda Perryho před čtyřiasedmdesáti lety.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Roger Federer (vlevo) a Andy Murray po finále Australian Open

Článek
Fotogalerie

Murraymu před finálovým zápasem vlévala optimismus do žil bilance vzájemných zápasů se švýcarským elegánem. Z deseti utkání vyhrál dvaadvacetiletý Skot šestkrát, přestože poslední dvě střetnutí vyšla lépe pro Federera.

Federer vstoupil do zápasu ve větší pohodě, hned první podání Murrayho se mu podařilo prolomit, sám ale brzy o svůj servis rovněž přišel. Klíčová hra tak přišla za stavu 4:3, kdy světová jednička prolomila soupeřův servis znovu, což posléze potvrdila při vlastním podání. Úvodní sadu tak Federer vyhrál za třiačtyřicet minut 6:3.

Roger Federer během finále Australian Openfoto: Reuters/Tim Wimborne

Rodákovi z Basileje dodal úspěch v prvním setu na klidu a narozdíl od Murrayho se snažil výměny sám ukončovat. Sice se ve druhém dějství dopustil více nevynucených chyb než jeho soupeř, poměr vítězných míčků ale jednoznačně hovořil v jeho prospěch. Klíčový moment přišel ve třetí hře, kdy Federer Skota brejknul. K výhře 6:4 mu pak už jen stačilo udržet si svůj servis.

Ve třetí sadě si oba tenisté podání až do šesté hry drželi, pak ale Murray podruhé v zápase vzal Federerovi servis. Jenže Švýcar si o tři hry později vzal podání zpátky a set tak doputoval až do tie-breaku. V něm nastal vrchol zápasu, oba tenisté měli mnoho možností k výhře v setu, nakonec ale ve zkrácené hře triumfoval 13:11 Federer a celý zápas vyhrál za dvě hodiny a jednačtyřicet minut 6:3, 6:4 a 7:6.

Andy Murray během finále Australian Openfoto: Reuters/Tim Wimborne

Federer v Austrálii navázal na svá vítězství z let 2004, 2006 a 2007. V loňském roce zde ve finále padl po pětisetové bitvě se Španělem Nadalem. "Během těchto dvou týdnů jsem tu podával jedny z nejlepších výkonů mé kariéry," těšilo po zápase Švýcara, který neopomněl vyzvednout výkon svého soupeře. "Andy, hrál jsi tu fantasticky. Neboj, na některém z dalších grandslamů se triumfu určitě dočkáš."

Ani Murraymu se tak nepodařilo zlomit prokletí Velké Británie na grandslamech. Naposledy se Britové z triumfu radovali před dlouhými sedmdesáti čtyřmi lety, kdy na US Open triumfoval Fred Perry. "Roger byl prostě dneska jasně lepší. Mrzí mě, že jsem tu na titul nedosáhl," říkal přítomným fanouškům v Rod Laver Areně Murray," aby se následně pod návalem slz odmlčel.

Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 22,14 milionu dolarů):
Finále dvouhry mužů:
Roger Federer (1-Švýc.) - Andy Murray (5-Brit.) 6:3, 6:4, 7:6 (13:11).

Reklama