Hlavní obsah

České tenistky postoupily do semifinále Fed Cupu, rozhodující bod získaly ve čtyřhře

České tenistky postoupily do semifinále Fed Cupu. Rozhodující třetí bod získaly pro český výběr Lucie Hradecká a Květa Peschkeová ve čtyřhře, v níž porazily Němky Annu-Lenu Grönefeldovou a Tatjana Malekovou 6:1 a 6:3. Češky zvítězily nad Německem 3:2 na zápasy. V semifinále se český tým střetne s Itálií.

Foto: David W Cerny, Reuters

České tenistky Květa Peschkeová, Lucie Hradecká, Petra Kvitová a Lucie Šafářová se radují z postupu do semifinále Fed Cupu.

Článek

Čtyřhra měla nečekaně jednoznačný průběh a česká dvojice po výborném výkonu slavila za 71 minut postupový třetí bod. Deblové specialistky Pescheková s Hradeckou při společné premiéře diktovaly tempo hry díky důraznému podání a pestřejším úderům. Zkušená Peschkeová ovládla prostor u sítě, kde bezchybně a s velkou lehkostí zakončovala míče.

Hned v první hře české tenistky sebraly podání Grönefeldové. Soupeřky znejistěly, deblová specialistka Maleková působila nerozehraným dojmem a často kazila i snadné míče. Český pár rychle získal náskok 4:0 a Němkám povolil získat v první sadě pouze jednu hru.

"Vstup do zápasu byl velmi důležitý. Němky náš rychle získaný náskok zlomil. Sice se ještě vzchopily ve druhém setu, soustředěnou hrou jsme jim ale nedaly naději otočit výsledek," poznamenala Peschkeová.

Ve druhém dějství se vítězná jízda na chvíli zadrhla. Hradecká nečekaně hned v první hře ztratila svoje podání, české tenistky se dostaly pod tlak, ze kterého se ale rychle vymanily. Od nepříznivého stavu 0:2 získaly pět her po sobě a zápas dotáhly bez větších problémů do vítězného konce. Při podání Hradecké proměnily hned první mečbol.

"Kdyby mně někdo před dvěma týdny řekl, že si zahraji Fed Cup a vyhraji dvouhru i zápas ve čtyřhře, tak bych jej považovala za blázna. Snažila jsem se Květu doplňovat. Hlavně bylo důležité, že jsme držely soupeřky pod tlakem a nedaly jim šanci na zvrat," poznamenala po zápase Hradecká.

Německé tenistky neskrývaly po prohrané čtyřhře zklamání. "Bylo to pro nás velmi těžké utkání, neboť naše soupeřky odvedly excelentní výkon. Nám se nepodařilo navázat na vítězství ve čtyřhře Fed Cupu, kdy jsme spolu s Annou-Lenou hrály před třemi lety v Japonsku a loni ve Švýcarsku," dodala Tatjana Maleková.

Kvitová podlehla Grönefeldové

Kvitové utekly začátky všech tří setů, v nichž vždy přenechala iniciativu soupeřce. V první sadě ještě stačila ztrátu 0:2 dohnat, když zlepšila podání a donutila poněkud robustnější Grönefeldovou k pohybu. Změna taktiky pomohla Kvitové k získání čtyř her po sobě.

Ve druhém dějství zradilo českou tenistku podání ve druhé hře, kdy se dopustila dvou dvojchyb. Grönefeldová získala náskok 3:0, a když poté dokázala odvrátit několik brejkbolů, dovedla set do vítězného konce.

"Promarnila jsem začátek druhého setu. Po prvním jsem ztvrdla, což se projevilo na zhoršeném pohybu. To se mi nesmí stát. Určitě to má podíl na výsledku. Když jsem pomalá na nohou, tak se těžko i podává," řekla Kvitová.

V rozhodující sadě ztratila hned na úvod podání a dostala se do velké krize, ze které se navzdory bojovnosti nevymanila. Podařilo se jí sice snížit na 2:5, ale v poslední hře uhrála Grönefeldová tři body přímo z podání a po sobotním vítězství nad Lucií Šafářovou vyhrála v Brně i svou druhou dvouhru.

"Kondici jsem sice zlepšila, ale pořád to ještě není ono. Nedělní zápasy ve Fed Cupu jsou pro mě velmi těžké. Nervy po sobotním prvním utkání hodně pracují a v noci špatně spím," uvedla Kvitová, která ocenila svou soupeřku, jež podle ní dokonale ustála psychický tlak v podobě nutnosti zvítězit a zachovat Němkám naději na postup.

Hradecká při svém fedcupovém debutu zvítězila

O své nominaci se dozvěděla od kapitána Petra Pály v sobotu večer. "Měla jsem celou noc na přemýšlení. Dlouho jsem nemohla usnout. Petra Kvitová mi ještě ráno poradila, co mám proti ní hrát," uvedla Hradecká.

Čtyřiadvacetiletá hráčka, které patří ve světovém žebříčku 64. místo, porazila Petkovicovou za 91 minut. V duelu s o patnáct míst lepší soupeřkou těžila zejména z razantního podání, ale také z jistějších a tvrdších úderů od zadní čáry. Naopak Petkovicová působila po sobotní prohře s Kvitovou značně nervózně, což se projevilo ve čtvrté hře, kdy po dvou dvojchybách ztratila poprvé podání a nakonec sadu prohrála 1:6.

Petkovicová pak zamířila s kapitánkou Barbarou Rittnerovou do šatny. "Šla jsem na toaletu a nalila si pro uklidnění na obličej studenou vodu. V prvním setu můj výkon odpovídal zhruba čtyřiceti procentům mých možností. Kapitánka mi ještě poradila, jak změnit taktiku. Byla jsem ráda, že jsem se hned v úvodu druhého setu vrátila do zápasu," uvedla Petkovicová, která se na kurt vrátila ve větší pohodě a dostala se do vedení 2:0. Potom ale zkazila lehkou smeč a dovolila Hradecké vyrovnat.

"Ani za stavu 0:2 jsem o sobě nepochybovala. Chtěla jsem soupeřku dostat zpět pod tlak, snažila jsem se ale nevnímat kromě kurtu a naší lavičky nic v okolí," řekla Hradecká.

Závěr sady se změnil v dramatickou bitvu. V tie-breaku za stavu 5:5 Hradecká zariskovala při druhém podání, return Petkovicová nezvládla a vzápětí česká tenistka proměnila hned první mečbol ostrým forhendem.

"Tohle vítězství při premiéře ve Fed Cupu dávám na úroveň vítězství v turnaji. Byla jsem nervózní, ale snažila jsem se držet všechny emoce v sobě a nedávat je najevo. Hlavně jsem ráda, že jsem pomohla Petře Kvitové tím, že jsem vybojovala druhý bod," prohlásila vítězka osmi turnajů WTA ve čtyřhře.

Fed Cup, 1. kolo:
Česká republika - Německo 3:2
Neděle:
Hradecká - Petkovicová 6:1, 7:6 (7:5), Grönefeldová - Kvitová 4:6, 6:3, 6:2, Hradecká, Peschkeová - Grönefeldová, Maleková 6:1, 6:3.
Sobota:
Grönefeldová - Šafářová 6:2, 6:2, Kvitová - Petkovicová 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata: