Hlavní obsah

Federera dojaly etiopské děti k slzám

Nejlepší hráč světa Roger Federer si dal po svém triumfu na Australian Open od tenisu pauzu, kterou využil mimo jiné k návštěvě Etiopie, kde je činná jeho charitativní organizace. Tamní děti dojaly osmadvacetiletého Švýcara při přivítání k slzám, ale také ho zahanbily v běhu.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Roger Federer s trofejí pro vítěze Australian Open

Článek

"Když jsem přijel do jedné školy, všechny děti zpívaly, bylo to velmi emocionální. Zpívaly mi 'Rogere, náš otče'. Zezačátku jsem tomu příliš nerozuměl, ale vehnalo mi to slzy do očí," řekl agentuře Reuters Federer.

Jeho nadace, kterou založil v roce 2003, dává milion dolarů ročně na podporu vzdělávání v Etiopii, Jižní Africe, Tanzanii, Mali, Malawi a Zimbabwe. K charitativním projektům v Africe inspirovala Federera jeho matka, která pochází z Jihoafrické republiky.

"Když jsem byl malý, často jsem tam jezdil na prázdniny. Takže jsme začali s prací v JAR, a když jsem vydělal nějaké peníze, chtěli jsme naše působení rozšířit," řekl šestnáctinásobný grandslamový vítěz.

Přestože je jedním z nejznámějších sportovců na světě, překvapilo Federera, že ho v Etiopii poznává tolik lidí. "Tohle jsem opravdu nečekal," uvedl, když vedle jeho auta při projížďce hlavním městem Addis Abebou běžela čtveřice chlapců s výkřiky "Federere! Federere! Milujeme tě! Milujeme tě!"

"Vždycky si říkám, že aby mě lidé znali, tak v té zemi musím nejprve být. Ale zapomínám na televizi," poznamenal tenista při své návštěvě v zemi, jež je sedmým největším příjemcem humanitární pomoci.

Jedna z dívek, která se připravovala na kilometrový běh pro zábavu s Federerem, si vzpomněla, že ho viděla v televizi v sousedním městě. "Víme, že je slavný, stejně jako naši běžci jako třeba Kenenisa Bekele. Ale myslím, že Etiopané by ho v běhu porazili," řekla. "Myslím, že jsem docela v průšvihu," souhlasil s ní Federer.

A skutečně, když "závod" s kozou jako vodičem odstartoval, děti zvyklé na vysokou nadmořskou výšku švýcarskou hvězdu předběhly a nechaly tenistu daleko za sebou. "Vždycky jsem měl respekt k vytrvalostním sportům. Ten terén tady byl hodně nebezpečný a ty děti navíc běžely bosy. To je něco neuvěřitelného," obdivoval své "soupeře" Federer.

Z muže, který je zvyklý na několikasekundové sprinty na kurtu, byly některé z dětí spíš zmatené. "Kolik ti je let?" zeptala se jedna z dívek Federera, jenž ji nechal hádat. "Moc toho o bílých lidech nevím. 45?" tipovala jednomu z nejlepších sportovců světa.

Reklama