Hlavní obsah

Tenistka Šafářová postoupila v Paříži přes Pennettaovou do finále

PAŘÍŽ/ROTTERDAM

Tenistka Lucie Šafářová si na turnaji v Paříži zahraje o titul. V sobotním semifinále porazila druhou nasazenou Flavii Pennettaovou z Itálie 4:6, 6:3 a 6:4. Její soupeřkou bude v neděli turnajová jednička Jelena Dementěvová z Ruska, která rovněž ve třech setech zdolala Američanku Melanii Oudinovou.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Lucie Šafářová si zahraje finále.

Článek

Třiadvacetiletá česká fedcupová reprezentantka hraje v pařížské hale Pierra de Coubertina ve skvělé formě a vyřadila již třetí nasazenou soupeřku. Na tomto turnaji se jí dařilo podobně už před třemi lety, kdy přešla přes tři hráčky elitní světové desítky včetně Justine Heninové až do finále. Tento úspěch může v neděli ještě vylepšit a připsat si pátý turnajový titul v kariéře.

Vyrovnaný úvodní set pro sebe rozhodla lépe servírující Pennettaová díky brejku v deváté hře. Šafářová však přesnými údery od základní čáry donutila soupeřku k chybám a stav vyrovnala. V rozhodujícím setu za stavu 4:4 si brněnská rodačka vypracovala první brejkbol a také jej využila. Suverénní výkon potvrdila při vlastním servisu a o čtyři roky starší Italku zdolala i ve druhém vzájemném měření sil.

Šafářová má za sebou během několika dnů dvě zdařilé generálky na dubnové semifinále Fed Cupu, kde by právě Pennettaová a soupeřka Šafářové z druhého kola Francesca Schiavoneová měly nastoupit do dvouher.

"Dnes jsem cítila velkou jistotu při forhendu, to mi pomohlo získat dost bodů. Musela jsem riskovat, vybírala si ty pravé chvíle a vyplatilo se," radovala se Šafářová z výhry nad 12. hráčkou světového žebříčku. Do utkání nastoupila s ovázaným stehnem, to její hru ale příliš neomezovalo. "Je to jen prevence. Trochu mě v něm tahalo při tréninku, tak jsem nechtěla, aby se to zhoršilo. Zraněná už jsem byla až dost," dodala.

"Ten týden tady si opravdu užívám. V hledišti mě podporuje sestra, která je i tenisovou trenérkou. Na kurt ji ale kvůli radě nevolám, už takhle je z mého výkonu vystresovaná. Je dobré, že si můžeme popovídat i o jiných věcech," popsala situaci ve francouzské metropoli, kde tentokrát chybí její trenér Patrik Navara.

V Rotterdamu vypadli v semifinále oba nejvýše nasazení tenisté

Do finále tenisového turnaje v Rotterdamu se nedostal ani nejvýše nasazený Novak Djokovič ze Srbska, ani Rus Nikolaj Davyděnko. Druhého hráče světového žebříčku Djokoviče vyřadil Rus Michail Južnyj díky dvěma tie-breakům, Davyděnko rovněž ve dvou setech podlehl Švédovi Robinu Söderlingovi 6:7 a 4:6.

Južnyj potvrzuje, že rotterdamský turnaj patří k jeho oblíbeným, neboť zde vyhrál už před třemi lety. K zisku prvního setu mu velmi pomohla dvojchyba Djokoviče za stavu 5:6 v tie-breaku. V tom druhém už vedl 5:3 a měl dva mečboly, Srba udolal ale znovu až ve zkrácené hře.

Přestože novou sezonu zahájil Söderling velmi špatně a v Čennaí i na Australian Open se rozloučil už v prvním kole, ve formě hrajícího Davyděnka porazil. Poprvé z deseti vzájemných duelů proti němu dokázal vyhrát tie-break, ve druhé sadě mu stačilo proměnit jeden ze čtyř nabídnutých brejkbolů. "Přijel jsem úplně bez sebevědomí. Vůbec jsem nevěděl, co od toho můžu čekat. Ale zlepšuju se každým kolem," upozornil svého finálového soupeře.

Turnaj žen v Paříži (tvrdý povrch, dotace 700 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Šafářová (ČR) - Pennettaová (2-It.) 4:6, 6:3, 6:4, Dementěvová (1-Rus.) - Oudinová (USA) 4:6, 6:3, 6:3.
Turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1 445 000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Južnyj (6-Rus.) - Djokovič (1-Srb.) 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), Söderling (3-Švéd.) - Davyděnko (2-Rus.) 7:6 (7:3), 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Aspelin, Hanley (Švéd./Austr.) - Čermák, Mertiňák (2-ČR/SR) 3:6, 6:3, 10:8.
Tenisový turnaj mužů v San Jose (tvrdý povrch, dotace 531 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Verdasco (2-Šp.) - Istomin (Uzb.) 6:3, 2:6, 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Costa do Sauipe (antuka, dotace 442 500 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Ferrero (1-Šp.) - Mello (Braz.) 6:4, 6:2, Kubot (Pol.) - Andrejev (4-Rus.) 2:6, 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata: