Hlavní obsah

Šafářová podlehla Dementěvové, Češky mají pařížský titul ve čtyřhře

PAŘÍŽ

Lucie Šafářová ani napodruhé turnaj v Paříži nevyhrála. Ve bedělním finále podlehla nejvýše nasazené Rusce Jeleně Dementěvové 7:6, 1:6 a 4:6. Rozhodující utkání o titul prohrála ve francouzské metropoli i před třemi lety.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Lucie Šafářová

Článek

Z titulu ve čtyřhře se naopak radovaly Iveta Benešová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou. Jejich soupeřky a první nasazené hráčky Cara Blacková s Liezel Huberovou totiž do finále nenastoupily. Blackovou na kurt nepustilo podle informací pořadatelů krvácení z nosu.

Benešová i Záhlavová-Strýcová vyhrály shodně šestý turnajový titul ve čtyřhře. Spolu se radovaly už loni v Lucemburku a předloni ve Stockholmu.

Šafářová po celý týden předváděla v pařížské hale Pierra de Coubertina výborné výkony a rovněž finále zahájila ve velkém stylu. Vedení 3:0 sice dlouho neudržela, v tie-breaku měla ale pevnější nervy a těsně vyhrála 7:5. Její slabší chvilku však sedmá hráčka světa dokázala okamžitě využít a druhou sadu hladce získala pro sebe poměrem 6:1.

V rozhodujícím setu si hráčky držely servis až do sedmé hry, kdy osmadvacetiletá Ruska učinila rozhodující krok k vítězství. Šafářové se pak sice povedlo odvrátit tři mečboly, podání své soupeřce ale zpět nevzala.

Pro Dementěvovou znamenal tento úspěch již 16. turnajové prvenství, letos se již radovala v Sydney. Šafářová z osmého finále v kariéře odešla počtvrté naprázdno.

V Rotterdamu vyhrál Švéd Söderling

Turnaj v Rotterdamu vyhrál Robin Söderling. Švédskému hráči ve finále za stavu 6:4 a 2:0 skrečoval jeho soupeř Rus Michail Južnyj.

Pětadvacetiletý Söderling v Nizozemsku nastoupil ke svému prvnímu letošnímu finále a hned získal titul. Celkově si osmý hráč světového žebříčku na okruhu ATP připsal páté turnajové vítězství. Švédský tenista si tak napravil nepodařený vstup do sezony, když na předchozích dvou turnajích vždy vypadl v prvním kole. Južnyj ve finále nenavázal na výkon z roku 2007, kdy v Rotterdamu triumfoval.

Kvitová postoupila v Memphisu do druhého kola

Česká tenistka Petra Kvitová vstoupila do turnaje v Memphisu vítězstvím. V prvním kole porazila v neděli Francouzku Stephanii Cohenovou-Alorovou 6:4 a 6:0. Devatenáctiletá hráčka zdolala o sedm let starší Francouzku za 57 minut. Její další soupeřkou bude vítězka zápasu mezi Julií Schruffovou z Německa a Nizozemkou Michaellou Krajicekovou.

V ženské soutěži v Memphisu startují ještě Renata Voráčová, Nicole Vaidišová a Lucie Hradecká. Mezi muži se pak představí Radek Štěpánek a Tomáš Berdych.

V Costa do Sauipe slavil Ferrero

Bývalý první tenista světa Juan Carlos Ferrero vyhrál turnaj v brazilském Costa do Sauipe. Třicetiletý Španěl ve finále porazil Lukasze Kubota z Polska 6:1 a 6:0.

Ferrero zdolal soupeře za šedesát minut a získal první titul po téměř ročním čekání a celkově třináctý turnajový triumf. Sedmadvacetiletý Kubot, jenž má na kontě čtyři deblové tituly, neuspěl ani ve druhém finále ve dvouhře v kariéře.

Turnaj žen v Paříži (tvrdý povrch, dotace 700 000 dolarů):
Douhra - finále:
Dementěvová (1-Rus.) - Šafářová (ČR) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Benešová, Záhlavová-Strýcová (2-ČR) - Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) bez boje.
Turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1,445.000 eur):
Dvouhra - finále:
Söderling (3-Švéd.) - Južnyj (6-Rus.) 6:4, 2:0 skreč.
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Aspelin, Hanley (Švéd./Austr.) 6:4, 4:6, 10:7.
Turnaj v Memphisu (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra žen - 1. kolo:
Kvitová (5-ČR) - Cohenová-Alorová (Fr.) 6:4, 6:0, Kingová (7-USA) - Wörleová (Něm.) 6:3, 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Costa do Sauipe (antuka, dotace 442.500 dolarů):
Dvouhra - finále:
Ferrero (1-Šp.) - Kubot (Pol.) 6:1, 6:0.

Reklama

  4 : 6, 5 : 6 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 5 : 6 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori