Hlavní obsah

Šafářová: Asi jsem Italky trošku postrašila

Týden po nepovedeném vystoupení ve Fed Cupu proti Německu dokázala česká tenistka Lucie Šafářová poosmé v kariéře postoupit do finále turnaje WTA. Přestože v Paříži na svůj pátý titul nedosáhla, když v nedělním souboji o prvenství podlehla ve třech setech Rusce Jeleně Dementěvové, byla se svým účinkováním ve francouzské metropoli nadmíru spokojena.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Lucie Šafářová na Venus Williamsovou nestačila.

Článek

Těšilo ji, že zdolala tři nasazené hráčky včetně dvou nejlepších Italek Francesky Schiavoneové a Flavie Pennettaové, s nimiž se české tenistky poměří na konci dubna v semifinále Fed Cupu.

"Doufám, že jsem je trošku postrašila," řekla Šafářová v rozhovoru s ČTK, i když připustila, že na půdě obhájkyň titulu v Itálii budou odlišné podmínky. Především nejspíš mnohem pomalejší povrch. "Fed Cup bude u nich asi na antuce, ta atmosféra bude asi trošku něco jiného, ale určitě je pozitivní, že jsem je obě porazila a dala jim najevo, že to nebude tak jednoduché. Navíc člověk si pak do zápasů s nimi víc věří," pokračovala.

Byl to skvělý týden

Týden v hale Pierra de Coubertina vyšel Šafářové po všech stránkách a příliš pokazit ho nemohla ani těsná finálová porážka s favorizovanou Dementěvovou. "Bylo to hodně vyrovnané a člověka samozřejmě mrzí, když to úplně nedotáhne do vítězného konce. Byl to ale skvělý týden a jsem spokojená," pochvalovala si brněnská rodačka.

Na cestě do finále dokázala zdolat tři výše postavené tenistky, vedle obou Italek ještě Izraelku Šahar Peerovou. "Zjistila jsem, že mám i na ty nejlepší hráčky, že s nimi mohu hrát, a to je pozitivní. Chtěla bych na to navázat na dalších turnajích a pokusit se pořád zlepšovat," přála si.

Nejvíc si cení výhry nad světovou jedenáctkou Pennettaovou. "Myslím, že jsme obě hrály výborně. Jsem ráda, že jsem to dokázala proměnit a vyhrát," řekla Šafářová, kterou finálová účast na pařížském turnaji katapultovala na pozici české jedničky.

Únorový podnik ve francouzské metropoli si čerstvě třiadvacetiletá hráčka zamilovala. V Paříži postoupila do finále už před třemi lety a vždy se tam ráda vrací. "Pořadatelé jsou strašně příjemní, není to žádný gigantický turnaj jako v Miami, kde je strašně lidí. Je to taková přátelská atmosféra, ten povrch, všechno. Hraje se mi tam dobře," podotkla Šafářová. "Navíc se mi líbí Paříž jako město, má takové svoje kouzlo," doplnila.

Sama netuší, kde se v ní po nepříjemné nemoci a následném nevydařeném fedcupovém duelu s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou najednou vzala taková forma. "Před Australian Open jsem byla zraněná, pak nemocná před Fed Cupem. Furt se to hrotilo. Když jsem se těsně před Fed Cupem dala zdravotně dohromady, bohužel to ještě nebylo z mé strany optimální. Ale pak jsem přijela do Paříže, dvakrát si tam zatrénovala, oživila trošku ty vzpomínky a prostě se to sešlo tak, že mi ten týden opravdu sedl," pochvalovala si.

Do Paříže vzala sestru

Možná jí pomohla i přítomnost sestry, která ve Francii nahradila kouče Patrika Navaru. "Příprava nebyla úplně ideální, pak ten Fed Cup, takže jsme se dohodli, že vezmu ségru, která ještě nikdy v Paříži nebyla. Člověk se tak jako by psychicky uvolní, se sestrou je to samozřejmě vždycky něco trošku jiného. Kecáme, byly jsme se podívat různě po Paříži. Byla to trošičku jiná atmosféra, než je obvyklé na těch turnajích," uvedla.

Spolu se sestrou turnajový úspěch v neděli večer náležitě oslavily. Když se vrátily do hotelu, měly od personálu přichystanou pozornost v podobě šampaňského. "Bylo to moc příjemné. Bouchly jsme si šampáňo a byly jsme na večeři na Champs-Elysées. Užily jsme si to," líčila přítelkyně tenisty Tomáše Berdycha.

Česká hráčka změnila původní plány a nakonec se odhlásila z turnaje v Dubaji. "Nestíhala jsem se tam dostat, navíc mě zase trošičku trápí stehno. Takže se teď dám zdravotně dohromady a za 14 dní mám turnaj v Monterrey v Mexiku a potom je Miami a Indian Wells, ty velké turnaje v USA. Do Fed Cupu pak budu hrát ještě jeden nebo dva turnaje," dodala.

Reklama