Hlavní obsah

Tenista Štěpánek: Dolehla na mě krize, v Belgii to bude hodně těžké

Tentokrát žádné hlasité vtipkování. Radek Štěpánek dorazil k daviscupovému zápasu prvního kola bez nálady. Na turnajích v Americe prohrával v úvodních kolech a podepsala se na něm únava z náročné minulé sezóny, která vyvrcholila až v prosinci v Barceloně. „Na mysli ale neklesám. Musím to překonat. Budu bojovat,“ řekla česká tenisová jednička před odletem do Belgie.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Český daviscupový tým před odletem do Belgie. Zleva: Radek Štěpánek, Jaroslav Navrátil, Tomáš Berdych a Jan Hájek.

Článek

Poslední měsíc jste na turnajích neměl zrovna nejveselejší. Porážky v prvním kole v San Jose, ve druhém kole v Memphisu. Jaké na vás zanechaly stopy?

Nebylo to podle mých představ. Dolehla na mě únava z loňské sezóny. Z toho rychlíku hned skočit na další… Stálo mě to všechno moc sil a momentální krize na mě padla zrovna teď. To se ale nejspíš dalo čekat. Byla to jen otázka času.

Jak tedy bojujete s únavou?

Musím to přežít, překonat. Snažit se zlomit to nějakým utkáním. Je toho spousta, co člověka může vrátit do rytmu. Já ale na mysli určitě neklesám. Nenechám se tím ovlivnit.

Na Floridě jste poslední týden hlavně odpočíval?

Tolik odpočinku zase být nemohlo, když hrajeme Davis Cup. V sobotu jsem přiletěl z Ameriky jenom na jeden den a hned pokračujeme do Belgie.

Nebyl jste trochu přesycený tenisem?

Je to jedno s druhým. Když je člověk unavený, odchází koncentrace i energie. To jsou spojené nádoby. Já do toho ale dám zase všechno, to se nezmění. Jedu dál.

Nepřemýšlel jste o tom, že byste první kolo vynechal? Z Ameriky jste letěl do Evropy na antuku a pak se zase vracíte hrát na beton…

Pro moje tělo by to byl strašidelný plus. Ale hrát Davis Cup pro mě byla vždycky čest. Jsme do dvouhry dva, takže budu bojovat.

Třeba i v sobotní čtyřhře?

Pro vítězství jednoznačně udělám všechno.

Kolik jste toho stačil natrénovat na antuce?

Když jsem přijel z Memphisu, tak jsem zase vlétl na antuku, abych si zvykl. Klouzání, delší výměny, tak jako vždycky.

V San Jose jste prohrál s Belgičanem Malissem, teď si podle všeho dáte odvetu na antuce v Bree.

Hrál se mnou výborný utkání, v Memphisu se pak dostal do čtvrtfinále, porazil Haase. Zase začíná hrát dobře. Je to hráč s obrovským talentem a strašně šikovnou rukou. Před pár lety hrával skvělý tenis a určitě to v něm ještě zůstalo. Slušné výsledky měl i Rochus. Všichni jsou ve formě, bude to hodně těžké.

S Malissem jste na Floridě prakticky sousedi, jak dobře se znáte?

Vídáme se tam. Ale každý trénuje podle svého. Času moc nemáme, spíš se míjíme.

S momentální belgickou jedničkou Olivierem Rochusem máte bilanci 1:2, jaký je to soupeř?

Mám pocit, že jsem s ním prohrál v Adelaide, v Rotterdamu jsem ho zase porazil. Člověka dokáže potrápit trpělivou hrou od základní čáry. Má šikovné ruce, výborně se pohybuje, zdobí ho bekhend. Je to takovej brouk Pytlík, který si ale všechno poctivě odpracuje.

Je i z tohoto pohledu český tým v Belgii favoritem?

Já vždycky říkám, že do každého zápasu se jde padesát na padesát. Až na kurtu se ukáže, kdo si těch procent odnese víc. Zvolili si povrch, bude to těžké utkání. Antuka asi bude hodně pomalá. Od týmů, co už tam hráli, víme, že v pátek byl povrch úplně jiný než ten, na kterém celý týden trénovali… To všechno ale k Davis Cupu patří a my z toho nesmíme být překvapení.

Nepřekvapilo vás, že se hraje v malém městečku v nepříliš velké hale?

Z toho zapadákova ale pochází několikanásobná grandslamová vítězka (Kim Clijstersová – pozn.). Domácí tým si prostě může vybrat, takže je třeba na to být připravený.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori