Hlavní obsah

Štěpánek zvládá comeback na jedničku, v Prostějově postoupil do semifinále

PROSTĚJOV

Daviscupový reprezentant Radek Štěpánek zvládl po dlouhé přestávce způsobené nemocí na tenisovém turnaji UniCredit Czech Open v Prostějově i třetí zápas, když ve čtvrtek po obrovské bitvě porazil ve dvou setech Fina Nieminena 7:5, 6:4 a se probojoval tak do semifinále.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Radek Štěpánek

Článek

Kromě něj tam český tenis budou zastupovat i obhájce loňského prvenství Jan Hájek, který hladce vyřadil Španěla Ramose - Vinolase 6:4, 6:0 a překvapivě i Jaroslav Pospíšil, který si poradil s výborným Portugalcem Gilem 7:6 (8), 6:4.

„Bylo to pro mě jednoznačně tady nejtěžší utkání. Soupeř má obrovskou kvalitu a tak mohu být jen rád, že jsem ho porazil. Pozitivní je i to, že jsem se na kurtu cítil opět o něco lépe, skoro jako dříve. Jen mě mrzí, že za stavu 4:1 v prvním setu mě postihl nesmyslný výpadek. Zvládl jsem však čtyři Nieminenovi setboly a pak už jsem zápas kontroloval,“ tvrdil Štěpánek s tím, že výhra ho stála zatím nejvíce sil. „Uvidím, jaký to na mě bude mít dopad. Zatím jsem fit. Je možné, že za týden se nehnu. Věřím však, že se to nestane,“ dodal v Prostějově nejvýše nasazený, jehož v semifinále čeká Kazach Golubjev.

„Znám ho dobře. Loni jsem s ním prohrál v Montrealu. Je silový, kvalitní z obou stran a má i výborný servis. Bude to zřejmě o proměňování šancí,“ dodal Štěpánek.

Jako nůž máslem zatím turnajem prochází i jeho daviscupový kolega Hájek, který si pomalu „brousí“ zuby na obhajobu. „Ještě dvě výhry,“ smál se Hájek.

„Dnes to bylo ale jiné, zvláštní. Do zápasu jsem šel s tím, že dva, tři míče podržím a pak přitlačím, aby soupeř nestíhal. Rychle jsem pak získal vedení 4:1. Pak ale Španěl radikálně změnil hru, začal hrát kopce a to mě trochu rozhodilo. Po dvou gamech jsem si však na to zvykl a pak už to šlo až hladce. Důležitý ovšem byl začátek druhého setu. Věděl jsem totiž, že když ho zvládnu, soupeř to zabalí a to se také stalo. Mohl jsem tak v klidu šetřit síly na zítra a srovnat si trochu údery,“ liboval si v Prostějově šestý nasazený Hájek.

Obrovským překvapením turnaje se zase stal domácí Pospíšil, který vyřadil už dva hráče z první světové stovky. Nejprve v prvním kole Američana Russela a ve čtvrtfinále O. Rochuse. „Je to největší úspěch mé dosavadní kariéry. Strašně si to užívám. Když jsem byl v úvodním kole kvalifikace na pokraji vyřazení, vůbec by mě nenapadlo, že se dostanu tak daleko. Doufám ale, že u toho nezůstanu a dostanu se ještě dál,“ chrlil ze sebe šťastný Pospíšil, kterého v semifinále čeká právě mnohem zkušenější Hájek.

„Už jsme se spolu utkali několikrát a pokaždé jsem prohrál. Mám mu tedy co vracet. Je sice obrovským favoritem, ale zatímco on musí, já jen můžu,“ dodal Pospíšil.

Tenisový challenger Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 125.000 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (1-ČR) - Nieminen (5-Fin.) 7:5, 6:4 Hájek (6-ČR) - Ramos-Vinolas (Šp.) 6:4, 6:0, Pospíšil (ČR) - Gil (Portug.) 7:6 (10:8), 6:4, Golubjov (7-Kaz.) - O. Rochus (4-Belg.) 6:1, 6:7 (2:7), 6:3.
Semifinálové dvojice: Štěpánek - Golubjov, Hájek - Pospíšil.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 5 : 6 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 5 : 6 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori